Szaszłyki z pstrągów.pdf

(58 KB) Pobierz
34420176 UNPDF
Szaszłyki z pstrągów
Składniki
3 pstrągi, 15 dag wędzonego boczku, 20 dag pieczarek, 3
pomidory, 2 cebule, płaska łyżeczka sproszkowanej ostrej
papryki.
Marynata: po 4-5 łyżek wody i oleju słonecznikowego, pół
szklanki soku z cytryny, po kilka ziarenek pieprzu i ziela
angielskiego, szczypta tymianku, liść laurowy, cukier, sól
Sposób przyrządzania
Rybę sprawić, odfiletować, wypłukać, pokroić w dużą kostkę, ułożyć w kamiennym
garnku. Składniki marynaty zagotować, wystudzić. Zalać rybę chłodną marynatą,
przykryć garnek i wstawić na noc do lodówki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić
na spore kawałki. Umyte pieczarki, cebule i boczek pokroić w plastry. Rybę wyjąć
z marynaty, osączyć. Na szpadki nadziewać kolejno kawałki ryby, boczku, pieczarek,
cebuli i pomidora. Ułożyć szpadki na ruszcie i obracając piec w bardzo gorącym
piekarniku 10-12 min. Podawać z pieczywem.
 
34420176.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin