Schab pieczony z ziołami.pdf

(29 KB) Pobierz
70612859 UNPDF
Schab pieczony z ziołami
Składniki: 1,25 kg. schabu, 3 pędy selera naciowego, 3 szalotki, 2 łyżeczki oregano, 2
łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki ziaren pieprzu, pęczek natki, 2 łyżeczki oliwy, sól.
Z opłukanego mięsa usuwamy włókna. Szalotki obieramy i siekamy. Pietruszkę i seler
myjemy, zostawiamy do wyschnięcia, drobno siekamy. Dodajemy oregano, grubo
zmielony pieprz, tymianek, szalotki. Mieszamy. Płat mięsa nasączamy oliwą. Schab
obtaczamy dokładnie w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Dla Mięso powinno przejść
dokładnie aromatem ziół. Mięso układamy na ruszcie i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temp. 240 st. C. Pod spód podkładamy tacę żaroodporną. Pieczemy
przez 15 minut, potem obniżamy temp. do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika mięso solimy, owijamy w dwie warstwy folii aluminiowej i
nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut. Podajemy pokrojone w grube plastry z
dodatkiem młodych ziemniaków i surówki. Zamiast świeżych ziół możemy wykorzystać
suszone, możemy dołożyć kilka ząbków roztartego na miazgę czosnku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin