Ozorek w szarym sosie.pdf
(
31 KB
)
Pobierz
Ozorek w "Szarym Sosie"
Ozorek w "Szarym Sosie"
Przygotowanie
Ozorek dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać osolonym wrzątkiem. Dodać
włoszczyznę, cebulę, pieprz, ziele, liść laurowy. Gotować ok. 3 godzin. Z ugotowanego
ozora, gdy przestygnie ściągnąć skórkę i pokroić ukośnie w cienkie plastry.
Sos
Z masła i mąki sporządzić jasną lub lekko rumianą zasmażkę. Rozprowadzić ją
wywarem z ozorka, dodać wino, sok z cytryny, skórkę z cytryny , migdały i cukier. Sos
gotować przez 5 min. Następnie do sosu włożyć pokrojony ozorek i doprowadzić do
ponownego krótkotrwałego zagotowania. Ozorki wyłożyć na półmisek i polać sosem.
Podawać z ziemniakami puree.
Składniki
ozorek wołowy ok. 1 kg, 1 marchewka, ½ selera, 1pietruszka, 1 cebula, 5 ziarenek
pieprzu czarnego, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy.
Szary sos: 50 g masła, 30g mąki, ½ l wywaru z ugotowanego ozorka, ½ szklanki
wytrawnego białego wina, ½ cytryny, kawałeczek okrojonej skórki cytrynowej, 50 g
płatków z migdałów, 4 łyżeczki cukru.
Produkty
Liście laurowe
Pieprz czarny ziarnisty
Ziele angielskie
Plik z chomika:
kapciajerzy1
Inne pliki z tego folderu:
Pikantne curry z wołowiny.pdf
(1186 KB)
Wołowina.pdf
(403 KB)
Beuff A La Strogonoff.pdf
(30 KB)
Strogonow z polędwicy.pdf
(28 KB)
Polędwica w sosie na śmietanie.pdf
(29 KB)
Inne foldery tego chomika:
- Renata Dąbkowska Dystans 2011 REAKTYWACJA
(1)
+++Zakochaj sie po polsku
= PIOSENKI MIŁOSNE =
►♫ Leszcze
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin