Labna.doc

(20 KB) Pobierz
Labna - kulki serowe

Labna - kulki serowe

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 48 godz.
1 l gestego naturalnego jogurtu,
2 lyzeczki soli,
pieprz,
mieta lub papryka,
oliwa.

1. Jogurt wlac do miski i pozostawic w temperaturze pokojowej na 24 godz.
2. Dodac sol, dobrze wymieszac i przecedzic przez 4 warstwy gazy.
3. Gaze zawiazac w wezelek, wstawic do sita umieszczonego w misce i odstawic na
1-2 dni. (Tak przygotowany serek mozna posypac swieza, posiekana mieta lub
tymiankiem i jesc z chlebem.)
4. Odcisniety serek wstawic do lodowki na pare godzin do wyschniecia.
5. Serek nabierac lyzeczka, formowac male kulki, pokropic oliwa i obtoczyc w
pieprzu, posiekanej miecie lub sproszkowanej papryce. Po uformowaniu, kulki
mozna przechowywac w sloiku z oliwa, a nastepnie obtoczyc w przyprawach lub
ziolach tuz przed podaniem.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 16.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin