Labna - kulki serowePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 48 godz.1 l gestego naturalnego jogurtu,2 lyzeczki soli,pieprz,mieta lub papryka,oliwa.1. Jogurt wlac do miski i pozostawic w temperaturze pokojowej na 24 godz.2. Dodac sol, dobrze wymieszac i przecedzic przez 4 warstwy gazy.3. Gaze zawiazac w wezelek, wstawic do sita umieszczonego w misce i odstawic na1-2 dni. (Tak przygotowany serek mozna posypac swieza, posiekana mieta lubtymiankiem i jesc z chlebem.)4. Odcisniety serek wstawic do lodowki na pare godzin do wyschniecia.5. Serek nabierac lyzeczka, formowac male kulki, pokropic oliwa i obtoczyc wpieprzu, posiekanej miecie lub sproszkowanej papryce. Po uformowaniu, kulkimozna przechowywac w sloiku z oliwa, a nastepnie obtoczyc w przyprawach lubziolach tuz przed podaniem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 16.
kapciajerzy1