Mazurskie ciasto serowePorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.Ciasto:300 g maki,30 g drozdzy,125 ml mleka,1 jajo,1 lyzeczka cukru, sol,tluszcz do smarowania formy.Farsz:150 g chudego boczku,250 g cebuli,1 lyzka masla,200 g sera tylzyckiego (zoltego).1. Z kilku lyzek maki, drozdzy, cieplego mleka i cukru przygotowac rozczyn.Nastepnie postawic go w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 30 min.2. Do wyrosnietego rozczynu dodac pozostale skladniki, zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule i odstawic do wyrosniecia na kolejne 40-60 min.3. Boczek pokroic w kostke, cebule obrac, posiekac. Na patelni rozgrzac maslo,zrumienic boczek i cebule. Ser pokroic w cienkie plasterki.4. Okragla forme srednicy 24 cm posmarowac tluszczem i wylozyc ciastem. Naciescie ukladac na przemian warstwy boczku, cebuli i plasterki sera. Nawierzchu powinien byc ser.5. Forme wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 220żC, piec 40 min.6. Goracy placek wyjac z formy, pokroic jak tort. Podawac z lekkim czerwonymlub bialym wytrawnym winem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 60.
kapciajerzy1