Nalesniki z serem12 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.Ciasto:200 g maki,2 jaja,1 lyzka roztopionego masla,250 ml mleka,250 ml wody mineralnej,1 lyzka cukru, sol,sklarowane maslo do smazenia.Nadzienie:400 g bialego tlustego sera,3 zoltka,2 bialka,1 lyzka masla,2-3 lyzki kwasnej smietany,70 g rodzynkow,1/2 lyzeczki wanilii,6 lyzek cukru pudru,1 lyzka smazonej skorki pomaranczowej (drobno posiekanej).1. Make, mleko i wode ubic trzepaczka na gladka mase. Dodac 1 lyzke masla, 1lyzke cukru, 2 jaja i odrobine soli. Ubic na jednolite, plynne ciasto. Odstawic na 1 godz. Goraca patelnie smarowac maslem i smazyc z obu stron cienkie nalesniki.2. Przygotowac nadzienie: ser przetrzec przez sito. Zoltka utrzec z cukrem imaslem. Polaczyc z serem, dodac smietane, rodzynki, starta wanilie, skorkepomaranczowa i sztywno ubita piane z 2 bialek. Wszystko wymieszac.3. Nalesniki smarowac masa serowa i skladac w trojkaty. Przed podaniem zrumienic na goracym masle z obu stron i posypac cukrem pudrem.4. Z masla, cukru i wody mozna zrobic sos karmelowy i polac nim nalesniki, nieposypujac wtedy cukrem pudrem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 80.
kapciajerzy1