PASZTECIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE DO BARSZCZU
Ciasto:
1kg mąki krupczatki
3 jajka (2 całe i jedno żółtko)
0,5 szkl. śmietany
2 paczki margaryny Kasia
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (zmielonej)
1 łyżeczka płaska soli (płaska)
10dkg drożdży
Farsz
Może być z mięsa, grzybów, drobiu.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z solą i posiekać z margaryną, gałką muszkatołowa, jajka jak najdokładniej. Drożdże rozrobić śmietaną i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wyrobić. Podzielić na 4 równe części, zostawić na stolnicy około 30 min przykryte ściereczką, Rozwałkować część na długość, włożyć przez cała długość (na środku) farsz. Zlepić dokładnie odwrócić na drugą stronę, zrobić „szachownicę” i posmarować jajkiem, pokroić delikatnie ostrym nożem, na ukos. Pozostawić jeszcze jakiś czas. Włożyć do piekarnika, włączyć na 1800. Piec około 1 godziny. SMACZNEGO !!
jolusia_1