PASZTECIKI DO BARSZCZU.doc

(218 KB) Pobierz
PASZTECIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE DO BARSZCZU

PASZTECIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE DO BARSZCZU

 

Ciasto:

1kg mąki krupczatki

3 jajka (2 całe i jedno żółtko)

0,5 szkl. śmietany

2 paczki margaryny Kasia

1 łyżeczka gałki muszkatołowej (zmielonej)

1 łyżeczka płaska soli (płaska)

10dkg drożdży

 

Farsz

Może być z mięsa, grzybów, drobiu.

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Mąkę wymieszać z solą i posiekać z margaryną, gałką muszkatołowa, jajka jak najdokładniej. Drożdże rozrobić śmietaną i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wyrobić. Podzielić na 4 równe części, zostawić na stolnicy około 30 min przykryte ściereczką, Rozwałkować część na długość, włożyć przez cała długość (na środku) farsz.  Zlepić dokładnie odwrócić na drugą stronę, zrobić „szachownicę” i posmarować jajkiem, pokroić delikatnie ostrym nożem, na ukos. Pozostawić jeszcze jakiś czas. Włożyć do piekarnika, włączyć na 1800. Piec około 1 godziny. SMACZNEGO !!

                                                     

Zgłoś jeśli naruszono regulamin