Kuleczki mięsne musztardowe
1 kg mięsa mielonego różnego
4-5 dużych ząbków czosnku
1 jajko
pieprz czarny
ok.1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
czubrica zielona i czerwona
tymianek
sól
musztarda
olej
Do mięsa dodajemy czosnek zmielony przez praskę,jajko,tymianek,czubricę(jeśli nie mamy takiej przyprawy wystarczy sól i pieprz),sól,pieprz czarny.Mięso tak naprawdę można przyprawić wedle własnego uznania.Wyrabiamy mięso tak,aby składniki się połączyły.Formujemy małe kuleczki mięsne.Rozgrzewamy na patelni olej(tak,aby dno patelni było przykryte).Wkładamy kuleczki mięsne i smażymy ok.5 min.co jakiś czas mieszając.Dodajemy musztardę (ilość w zależności od upodobań)i cały czas mieszamy co chwilę.Po ok.3 minutach posypujemy kuleczki pieprzem cytrynowym,mieszamy i posypujemy drugą stronę kuleczek tak,aby pieprz był na każdej stronie.Cały czas mieszając trzymamy na ogniu do czasu,aż kuleczki się zrumienią.Podczas tego smażenia musztarda i pieprz oblepiają kuleczki mięsne tworząc niesamowity smak.Można podawać na ciepło i na zimno lub w formie szaszłyków.
dotkad