Kuleczki mięsne musztardowe.rtf

(1 KB) Pobierz

Kuleczki mięsne musztardowe

 

1 kg mięsa mielonego różnego

4-5 dużych ząbków czosnku

1 jajko

pieprz czarny

ok.1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

czubrica zielona i czerwona

tymianek

sól

musztarda

olej

 

Do mięsa dodajemy czosnek zmielony przez praskę,jajko,tymianek,czubricę(jeśli nie mamy takiej przyprawy wystarczy sól i pieprz),sól,pieprz czarny.Mięso tak naprawdę można przyprawić wedle własnego uznania.Wyrabiamy mięso tak,aby składniki się połączyły.Formujemy małe kuleczki mięsne.Rozgrzewamy na patelni olej(tak,aby dno patelni było przykryte).Wkładamy kuleczki mięsne i smażymy ok.5 min.co jakiś czas mieszając.Dodajemy musztardę (ilość w zależności od upodobań)i cały czas mieszamy co chwilę.Po ok.3 minutach posypujemy kuleczki pieprzem cytrynowym,mieszamy i posypujemy drugą stronę kuleczek tak,aby pieprz był na każdej stronie.Cały czas mieszając trzymamy na ogniu do czasu,aż kuleczki się zrumienią.Podczas tego smażenia musztarda i pieprz oblepiają kuleczki mięsne tworząc niesamowity smak.Można podawać na ciepło i na zimno lub w formie szaszłyków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin