LODOWIEC
1 opakowanie masła roślinnego5 żółtekokoło 50 dag biszkoptów (4 paczki) na małą tortownicę1 szklanka mleka1 budyń śmietankowy1 łyżka kakao2 galaretki rózne (np.wiśniowa i pomarańczowa)pół szklanki cukruŻółtka utrzeć z cukrem i budyniem w proszku i wlać na gotujące się mleko cienkim strumieniem.Mieszać do zgęstnienia. Ostudzić.Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody (do namaczania biszkoptów). Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (do zalania ciasta). Biszkopty namoczyć w tężejącej galaretce.Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i posmarować olejem. Na spód dajemy namoczone biszkopty. Na to masę kakaową, następnie znowu biszkopty i masę białą. Na nią wykładamy biszkopty i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
ewa121166