Szarlotka królewska.rtf

(1 KB) Pobierz

Szarlotka Królewska

 

Biszkopt:

 

- 3 jajka

- 1/2 szklanki mąki

- 1 łyzka octu

- 1/2 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Żółtka połączyć z octem i proszkiem do pieczenia.Zamieszać.Białka ubić na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy.Mieszać do rozpuszczenia się cukru.Dodać żółtka i mąkę i delikatnie wymieszać.Piec 20/30 minut w temperaturze 200'C

 

Masa:

 

- 8 łyżek mleka w proszku

- 1 masło

- 2 żółtka

- 6 łyżek wody

- 3/4 szklanki cukru pudru

 

Żółtka z wodą ubijać na parze.Dodać cukier i mleko w proszku cały czas ubijając.Zdjąć z ognia i ostudzić.Masło utrzeć.dodawać po łyżce zimnej masy.

 

Masa jabłkowa:

- 1 litr smażonych jabłek

- 2 galaretki (Cytrynowa lub pomarańczowa)

 

Galaretki rozpuścić w gorących jabłkach.Ostudzić.

 

Polewa:

 

- 5 dag masła

- 3 łyżki śmietany

- 3 łyzki cukru

- 3 łyżki kakao

 

Rozpuścić masło,śmietanę dodając kakao i cukier.Mieszać do połączenie sie składników i uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Na biszkopt wyłożyć jabłka.Rozsmarować masę i polać polewą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin