Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc. 003) Jaja mew z solą selerową.pdf

(29 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Jaja mew z solą selerową
ilość osób: 6
trudność: łatwe
Składniki
6 jaj mew
200g selera
200g soli
majonez
rukiew wodna
szczypiorek
Przygotowanie
Przygotować sól selerową. Zetrzeć seler na drobnej tarce. Zmieszać z solą i wstawić na noc do
lodówki. Rozłożyć cienką warstwą na blasze i wysuszyć w piekarniku w temp. 100°C. Wysuszoną
dokładnie rozdrobnić. Ogrzać jaja w ciepłej wodzie, aby nie pękły w czasie gotowania. Wrzucić je
do wrzątku i gotować 6 minut. Ugotowane jaja przełożyć do wody z kostkami lodu, by zatrzymać
proces gotowania. Obrać ze skorupek. Odciąć spód każdego jaja, ustawić je na półmisku.
Przybrać szczypiorkiem i rukwią wodną. Na każde jajo nałożyć łyżeczkę majonezu i posypać solą
selerową.
© Marco Pierre White
Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię.
(odc.3)
1 z 1
2010-02-16 15:49
242111722.001.png 242111722.002.png 242111722.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin