Tort biszkopotowo-orzechowy.doc

(202 KB) Pobierz

 

Biszkopt:
½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
1 kostka masła
30 dag zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
sok z cytryny
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich

 

                

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i żółtka, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać ciasto do natłuszczonej dużej tortownicy i piec ok. 30 min. w temperaturze 160 °C.

Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Masło starannie utrzeć z cukrem, a następnie nadal ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce orzechów. Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji.

Składniki ponczu starannie wymieszać.

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty, nasączyć je ponczem i przełożyć kremem. Posmarować również boki tortu. Udekorować kremem i orzechami.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin