Biszkopt: ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem orzechowy: 1 kostka masła 30 dag zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody sok z cytryny Do dekoracji: połówki orzechów włoskich
Wykonanie:
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i żółtka, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać ciasto do natłuszczonej dużej tortownicy i piec ok. 30 min. w temperaturze 160 °C.
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Masło starannie utrzeć z cukrem, a następnie nadal ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce orzechów. Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji.
Składniki ponczu starannie wymieszać.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty, nasączyć je ponczem i przełożyć kremem. Posmarować również boki tortu. Udekorować kremem i orzechami.
Smacznego.
Iwonn13