Niebezpieczne warzywa i owoce.txt

(2 KB) Pobierz
SUROWE I SUSZONE RO�LINY STR�CZKOWE

  Niekt�re surowe i suszone gatunki ro�lin str�czkowych zawieraj� inhibitory enzym�w. Mog� one spowodowa� zaburzenia w produkcji bia�ek. Niebezpieczne s� nast�puj�ce gatunki fasoli:


lima (fasola p�ksi�ycowata (phaseolus lunatus))
 


christmas lima

  Niebezpieczna jest te� fasola kindley  (fasola zwyk�a (phaseolus vulgaris)), mo�e ona by� czerwona i bia�a, oraz soja. Wszystkie te ro�liny powinny by� podawane ptakom po ugotowaniu - gotowanie niszczy inhibitory.

 

   CEBULA, SZCZYPIOREK, CZOSNEK

    Cebula zawiera dwusiarczki � przedostanie si� DU�EJ ilo�ci surowej lub gotowanej cebuli u niekt�rych gatunk�w zwierz�t mo�e wywo�a� rozpad czerwonych cia�ek krwi. Efekt: anemia, og�lne os�abienie, ��taczka, obecno�� krwi w odchodach i niekiedy �mier� po 1 � 6 dni od zjedzenia. Szczeg�lnie podatne s� krowy, ale tak�e psy, konie i kr�liki. Nie czyta�am o przypadkach zatru� cebul� - podawanie MA�EJ ilo�ci cebuli, zar�wno surowej jak i gotowanej, nie powinno wywo�a� zatrucia.

    

   AWOKADO

  Z obserwacji w�a�cicieli papug wynika, �e cz�ste by�y przypadki zatru� owocami awokado.

   RABARBAR

   S� dwa rodzaje rabarbaru (Rheum sp.). Rabarbar ogrodowy (Rheum rhabarbarum) i rabarbar medyczny (Rheum officinale i R. palmatum). Li�cie obu zawieraj� bardzo toksyczny kwas szczawiowy. �odygi zawieraj� antrachinon, kt�ry ma dzia�anie przeczyszczaj�ce. Wg niekt�rych �r�de� �odyga rabarbaru ogrodowego jest jadalna i mo�e by� dawana ptakom.

   PAPAJA, KIWI, ANANAS

   Zawieraj� enzymy, kt�re mog� powodowa� podra�nienie b�ony �luzowej je�li zostan� zjedzone w du�ej ilo�ci.

INNE

   Czyta�am o zatruciach i chorobach papug po zjedzeniu: jarz�biny, czarnego bzu, brzoskwi�, nektarynek, moreli, �liwek, du�ej ilo�ci pietruszki, szczawiu. Nie znaczy to, �e wszystkie te owoce i warzywa s� truj�ce, ca�kiem mo�liwe, �e zatrucie wywo�ane zosta�o w jaki� szczeg�lny przypadek np. ro�liny zosta�y spryskane, s�ysza�am te� o mo�liwo�ci przenikni�cia w pewnych przypadkach trucizn z pestek do owoc�w brzoskwi�, nektarynek i moreli (je�li wiec podajemy te owoce nie nale�y dawa� mi��szu z okolicy pestki).

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin