MIÓD I WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO.doc

(30 KB) Pobierz
WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO

WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO

·         4 litry przegotowanej wody

·         4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego zerwanych około południa w słoneczny dzień

·         2 pomarańcze (bez soku)

·         2 cytryny (bez soku)

·         1.5 kg miodu (jeśli jest to możliwe miód z mniszka lekarskiego)

·         15g białych winnych drożdży, suszonych

Kwiaty zalać przegotowaną wodą. Rozpuścić miód w miksturze. Dodać owoce cytrusowe pokrojone na ćwiartki. Pozwolić na fermentację miksury w dzbanie lub dużym słoju w temperaturze 20°C w ciemnym pomieszczeniu przez około trzy tygodnie. Mieszać miksturę drewnianą szpatułką co 2-3 dni. Kiedy fermentacja jest kompletna, miksturę odcedzić używając czystej ściereczki. Miksturą napełniać butelki i zakorkować. Wino powinno leżakować w chłodnym miejscu około 9 miesięcy.
To wino jest świetne na woreczek żółciowy, na leczenie skazy moczanowej i kwasu moczowego. Jest wysoce zalecane na stany przed-cukrzycowe.
Pić pół szklanki przed posiłkiem.

 

750 mniszkow
2 kg cukru
1,5 l wody
2 cytryny
kwiaty ugotować z woda i 1 całą cytryną, przekrojoną na 4 części 1 godzinę 30 minut.
przecedzić, dodać cukier, sok z drugiej cytryny, gotować 1 godzinę 15 minut na małym ogniu, NIE MIESZAC!
Wlać do słoiczków i odstawić do góry dnem.

 

 

400 kwiatostanów mniszka rozkładamy na papierze i czekamy aż wylezie całe zamieszkałe w nich robactwo (1-2h), następnie płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem przegotowanej wody i odstawiamy na 5 godzin. Po tym czasie stawiamy garnek na małym ogniu, zagotowujemy i gotujemy 15 min. Kroimy w plasterki 1 cytrynę ze skórką i dodajemy do kwiatów pod koniec gotowania. Zestawiamy z ognia i dajemy sobie spokój na 24 godziny. Po tym czasie całość przecedzamy i wyciskamy resztę płynu z kwiatków ( najlepiej w gazie) oczywiście do tego co przecedziliśmy. I jak już mamy wszystko wyciśnięte znowu gotujemy (ok. 2 godzin) do uzyskania konsystencji syropu. Nie za gęsty, nie za rzadki, lecz w sam raz. Zlewamy do małych słoików, pasteryzujemy

 

500 szt czubków kwitnących kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza)
1 cytryna pokrojona w plastry zalać litrem wody i gotować 45 min.
Odcedzić i do płynu dodać 2 kg cukru następnie gotować na wolnym ogniu  około 40 min. Potem dodać sok z 3 cytryn i gotować jeszcze 15 min.

Gorący miodek zlać do butelek czy słoiczków i zakręcić.
Miodzio pysznie smakuje do herbaty a jeszcze lepiej jako "zaprawka" do wódeczki

 

Składniki:
400-500 kwiatów mniszka lekarskiego (mleczu), 2 duże cytryny, 1 ½ litra wody, 2 kg cukru

Jak przyrządzić?
Kwiaty wyłożyć na balkon na 2-3 godziny. Wrzucić je do wody, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Wszystko razem gotować 15 minut od zagotowania. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 48 godzin. Potem odcedzić wywar, a resztę odcisnąć przez lnianą ściereczkę. Wywar wlać do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 2 godziny bez przykrycia. Gotowy "miód" wlać do słoików i pasteryzować 10-15 minut.

WINO i MIÓD Z MNISZKA

mniszek lekarski
Syrop lub miód z mniszka

2 szklanki płatków z mniszka
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
Całość gotujemy 20 minut, odcedzamy kwiaty. Zagęszczamy do odpowiedniej konsystencji i
przelewamy do słoików.

Smaczne wino z mniszka  

8-10 szklanek samych płatków
syrop z 1,3 kg i 0.5 l wody
135 g rodzynek  
1,5 pomarańczy bez skórki
drożdże Tokay - cała paczka
pożywka - pół łyżeczki
kwasek cytrynowy - pół łyżeczki

Płatki mniszka, rodzynki i pokrojoną pomarańczę zalać 1,5 l wrzątku  na 3 doby. Odcedzony napar przelać do gąsiora. Dolać syrop i litr wody, czekać aż przefermentuje.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin