· 4 litry przegotowanej wody
· 4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego zerwanych około południa w słoneczny dzień
· 2 pomarańcze (bez soku)
· 2 cytryny (bez soku)
· 1.5 kg miodu (jeśli jest to możliwe miód z mniszka lekarskiego)
· 15g białych winnych drożdży, suszonych
Kwiaty zalać przegotowaną wodą. Rozpuścić miód w miksturze. Dodać owoce cytrusowe pokrojone na ćwiartki. Pozwolić na fermentację miksury w dzbanie lub dużym słoju w temperaturze 20°C w ciemnym pomieszczeniu przez około trzy tygodnie. Mieszać miksturę drewnianą szpatułką co 2-3 dni. Kiedy fermentacja jest kompletna, miksturę odcedzić używając czystej ściereczki. Miksturą napełniać butelki i zakorkować. Wino powinno leżakować w chłodnym miejscu około 9 miesięcy.To wino jest świetne na woreczek żółciowy, na leczenie skazy moczanowej i kwasu moczowego. Jest wysoce zalecane na stany przed-cukrzycowe.Pić pół szklanki przed posiłkiem.
750 mniszkow2 kg cukru1,5 l wody2 cytrynykwiaty ugotować z woda i 1 całą cytryną, przekrojoną na 4 części 1 godzinę 30 minut.przecedzić, dodać cukier, sok z drugiej cytryny, gotować 1 godzinę 15 minut na małym ogniu, NIE MIESZAC!Wlać do słoiczków i odstawić do góry dnem.
400 kwiatostanów mniszka rozkładamy na papierze i czekamy aż wylezie całe zamieszkałe w nich robactwo (1-2h), następnie płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem przegotowanej wody i odstawiamy na 5 godzin. Po tym czasie stawiamy garnek na małym ogniu, zagotowujemy i gotujemy 15 min. Kroimy w plasterki 1 cytrynę ze skórką i dodajemy do kwiatów pod koniec gotowania. Zestawiamy z ognia i dajemy sobie spokój na 24 godziny. Po tym czasie całość przecedzamy i wyciskamy resztę płynu z kwiatków ( najlepiej w gazie) oczywiście do tego co przecedziliśmy. I jak już mamy wszystko wyciśnięte znowu gotujemy (ok. 2 godzin) do uzyskania konsystencji syropu. Nie za gęsty, nie za rzadki, lecz w sam raz. Zlewamy do małych słoików, pasteryzujemy
500 szt czubków kwitnących kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza)1 cytryna pokrojona w plastry zalać litrem wody i gotować 45 min.Odcedzić i do płynu dodać 2 kg cukru następnie gotować na wolnym ogniu około 40 min. Potem dodać sok z 3 cytryn i gotować jeszcze 15 min.
Gorący miodek zlać do butelek czy słoiczków i zakręcić.Miodzio pysznie smakuje do herbaty a jeszcze lepiej jako "zaprawka" do wódeczki
Składniki:400-500 kwiatów mniszka lekarskiego (mleczu), 2 duże cytryny, 1 ½ litra wody, 2 kg cukru Jak przyrządzić?Kwiaty wyłożyć na balkon na 2-3 godziny. Wrzucić je do wody, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Wszystko razem gotować 15 minut od zagotowania. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 48 godzin. Potem odcedzić wywar, a resztę odcisnąć przez lnianą ściereczkę. Wywar wlać do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 2 godziny bez przykrycia. Gotowy "miód" wlać do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
WINO i MIÓD Z MNISZKA
mniszek lekarski Syrop lub miód z mniszka 2 szklanki płatków z mniszka 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Całość gotujemy 20 minut, odcedzamy kwiaty. Zagęszczamy do odpowiedniej konsystencji i przelewamy do słoików. Smaczne wino z mniszka 8-10 szklanek samych płatków syrop z 1,3 kg i 0.5 l wody 135 g rodzynek 1,5 pomarańczy bez skórki drożdże Tokay - cała paczka pożywka - pół łyżeczki kwasek cytrynowy - pół łyżeczki Płatki mniszka, rodzynki i pokrojoną pomarańczę zalać 1,5 l wrzątku na 3 doby. Odcedzony napar przelać do gąsiora. Dolać syrop i litr wody, czekać aż przefermentuje.
crazyraven