Sola Worcester
Składniki, 2 porcje:• 2 filety z soli, każdy po około 160 g• mąka do obtoczenia• oliwa do smażenia• 1 pełna łyżka masła• 50 ml sosu worcester• 50 ml śmietanki kremówki• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanie:Filety z soli umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, obtoczyć w cienkiej warstwie mąki, strzepując jej nadmiar. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć solę z dwóch stron na lekko złoty kolor. W małym rondelku roztopić masło, dodać sos worcester i zagotować. Odparować 1/3 objętości sosu, wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Solę podawać z ugotowanym białym ryżem, warzywami lub sałatką. Sos umieścić w oddzielnym dzbanuszku, polać nim po rybie i/lub ryżu dopiero przed samym podaniem.
danilo2002