Sola Worcester.doc

(422 KB) Pobierz
Sola Worcester

Sola Worcester

Składniki, 2 porcje:

2 filety z soli, każdy po około 160 g
mąka do obtoczenia
oliwa do smażenia
1 pełna łyżka masła
50 ml sosu worcester
50 ml śmietanki kremówki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Filety z soli umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, obtoczyć w cienkiej warstwie mąki, strzepując jej nadmiar. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć solę z dwóch stron na lekko złoty kolor. W małym rondelku roztopić masło, dodać sos worcester i zagotować. Odparować 1/3 objętości sosu, wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje.

Solę podawać z ugotowanym białym ryżem, warzywami lub sałatką. Sos umieścić w oddzielnym dzbanuszku, polać nim po rybie i/lub ryżu dopiero przed samym podaniem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin