Sola w pomarańczach.doc

(474 KB) Pobierz
Sola w pomarańczach

Sola w pomarańczach

 

Składniki dla 2 osób:
1 sola, około 1/2 kg (u mnie filety z soli)
½ szklanki białego wina
½ szklanki soku ze świeżych pomarańczy
1 łyżka miodu

·         Dodatki:

·         ½ świeżej pomarańczy do dekoracji, pokrojonej na plasterki

·         kilka pasków skórki z pomarańczy, pieczonej razem z rybą

·         1 filiżanka ugotowanego ryżu

·         50 g jarmużu, pokrojonego, ugotowanego na parze i doprawionego solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek (można zastąpić szpinakiem)

·         zrumienione płatki migdałowe

Wykonanie:

·         W rondelku gotuję wino i sok przez 5 minut, redukuję, jeśli jest taka konieczność, uzyskując sos o gęstej konsystencji. Dodaję miód.

·         Umytą, osuszoną i doprawioną solą i pieprzem solę, lekko smaruję oliwą, piekę w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, przez ok 35 minut, z dodatkiem skórki z pomarańczy.

·         Kiedy sola jest już upieczona, zdejmuję z niej skórę (jeśli piekę całą rybę), układam ją na półmisku, polewam sosem, dekoruję skórką i plasterkami pomarańczy.

·         Rybę podaję z ryżem i jarmużem. Posypuję płatkami migdałowymi.

·         Do sosu można też dodać śmietankę kremówkę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin