stefanka jabłkowa.doc

(244 KB) Pobierz

Stefanka jabłkowa

 

 

Składniki:

 

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników (10x10 dag)
Lukier:
1 białko
1 ½ szklanki cukru pudru

 

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.

Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.

Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin