Stefanka jabłkowa
Składniki:
Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu Ponadto: ok. 10 paczek herbatników (10x10 dag) Lukier: 1 białko 1 ½ szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.
Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego.
rolande50