tort macedoński.doc

(234 KB) Pobierz

Tort macedoński

 

 

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
4 łyżki wódki
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
2 ½ szklanki mleka
10 dag masła
½ szklanki cukru
Masa galaretkowa:
3 galaretki agrestowe
Ponadto:
2 opakowania herbatników (2x85g)
wódka
Polewa czekoladowa:
15 dag czekolady gorzkiej
około 4 łyżki masła
Do dekoracji:
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie "śmietan-fix"

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem.

Wiórki kokosowe wsypać do garnka i zalać je mlekiem. Całość gotować na małym ogniu około 20 minut, aż mleko wyparuje. Ostudzić. Masło roztopić i letnie wlać do ostudzonej masy kokosowej, dodać cukier i wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

1 litr wody zagotować i rozpuścić w niej galaretki agrestowe. Ostudzić, i gdy zaczną tężeć wylać je na masę kokosową.

Herbatniki maczać w wódce i wykładać je na tężejącą galaretkę. Następnie całą tortownice włożyć do lodówki na około 40 minut.

Czekoladę połamać i przełożyć do małego naczynia. Następnie dodać masło i mieszać łyżką, gdy składniki połączą się, polewą polać tort.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Ubitą śmietaną dowolnie udekorować tort. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin