Tort macedoński
Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Poncz: 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody 4 łyżki wódki Masa kokosowa: 20 dag wiórek kokosowych 2 ½ szklanki mleka 10 dag masła ½ szklanki cukru Masa galaretkowa: 3 galaretki agrestowe Ponadto: 2 opakowania herbatników (2x85g) wódka Polewa czekoladowa: 15 dag czekolady gorzkiej około 4 łyżki masła Do dekoracji: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 opakowanie "śmietan-fix"
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem.
Wiórki kokosowe wsypać do garnka i zalać je mlekiem. Całość gotować na małym ogniu około 20 minut, aż mleko wyparuje. Ostudzić. Masło roztopić i letnie wlać do ostudzonej masy kokosowej, dodać cukier i wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
1 litr wody zagotować i rozpuścić w niej galaretki agrestowe. Ostudzić, i gdy zaczną tężeć wylać je na masę kokosową.
Herbatniki maczać w wódce i wykładać je na tężejącą galaretkę. Następnie całą tortownice włożyć do lodówki na około 40 minut.
Czekoladę połamać i przełożyć do małego naczynia. Następnie dodać masło i mieszać łyżką, gdy składniki połączą się, polewą polać tort.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Ubitą śmietaną dowolnie udekorować tort. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
rolande50