przepisy.txt

(6 KB) Pobierz
Cielaczek
Ciasto: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka lub dużej miski i miksujemy na jednolitš masę.

Masa serowa: Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywnš pianę, dodać biały ser (wczeniej zmielony), żółtko, margarynę, mškę ziemniaczanš, cukier, cukier waniliowy, wszystko dobrze zmiksować.

Ciasto przelać do formy, a masę serowš nakładać przy pomocy łyżki tworzšc ciapki. Piec w temperaturze 1700 C przez 40 minut
.

To, co ważne w życiu, jest nieme. Gadanie jest mało warte w porównaniu z czuciem

Aleksandra Klich: Podobno filozof Jan Hartman chciałby być kobietš.

Jan Hartman: Napisałem nawet artykuł "Kobiety sš lepsze". To było w czasach, gdy sšdziłem, że ludzkoć dzieli się na dwa podgatunki: męski i żeński. I że ten żeński jest doskonalszy.

Wtedy byłem jeszcze sentymentalnym konserwatystš.

A teraz?

Dzi już bym tak nie powiedział, bo to brzmi protekcjonalnie, jest nie fair zarówno wobec kobiet, jak i mężczyzn.

Nadal jednak żywię nieco dwuznacznš admirację dla płci żeńskiej. Dwuznacznš, bo feministki majš rację - takie uwielbienie zawsze podszyte jest protekcjonalnociš, jeli nie jest wręcz pewnš strategiš zdobywczš.

Wcišż jednak uważam, że kobiety sš bardziej od mężczyzn odpowiedzialne, a mężczyni nazbyt chcieliby panować nad otoczeniem siłami rozumu, którego majš zwykle mniej, niż to sobie wyobrażajš. Kobieta żyje bardziej autentycznie, cielenie i emocjonalnie. Dla mnie to jest wielka wartoć, znacznie większa od życia intelektualnego...

Bo to, co ważne w życiu, jest nieme. Autentyczne życie ma naturę uczuciowš i tylko w niewielkim stopniu wyraża się w wiadomych przeżyciach i mylach.
REKLAMA PAYPER.PL

------------------------------
przepis na szwedzkie sasanki


100 g smör

3 dl havregryn

1 ägg

1 1/2 dl socker

1 msk vetemjöl 

1 tsk bakpulver

 

 

Smörkräm:

75 g smör eller margarin

1 1/2 dl siktat florsocker

1 äggula

2 tsk vaniljsocker





---------------------------------------

a tu przepis jak zrobić żelki domowym sposobem; ]

Składniki:
400g skrobi spożywczych (np. skrobi ziemniaczanej, mšczki ziemniaczanej, mondaminu)
15 g żelatyny spożywczej w proszku
35 ml wody
30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub winiowego)
20 g cukru
10 g miodu (najlepiej płynnego)
3 g kwasku cytrynowego


Przygotowanie:
1. blachę do pieczenia pokryć proszkiem ze skrobi ziemniaczanej, mšczki czy mondaminu
2. wymieszać dokładnie żelatynę z 25 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała.
3. podgrzać mieszankę do 75 st. C.
4. rozpucić osobno w pozostałych 10 ml wody kwasek cytrynowy i cukier
5. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, póniej cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać
6. na sam koniec dodać syrop owocowy, cišgle mieszajšc.
7. wymieszane składniki, zdjšć z gazu i zostawić na parę minut.
8. dnem wšskiej szklanki (lub innym naczyniem) w skrobi, tworzymy co na wzór odlewów lekko przyciskajšc proszek. W tak powstałych formach, przy pomocy lejka, wlewamy nasza żelatynowš mieszankę.
9. Nasze żelki musza jeszcze 3 godziny przeleżeć, zależnie od swej gruboci i kształtu. Aby się nie sklejały, po upływie danego czasu, można je jeszcze lekko oprószyć skrob







Lizaki domowej roboty
6 łyżek cukru wymieszać z 3 łyżkami syropu owocowego (malinowego, porzeczkowego, jabłkowego, pomarańczowego itd.). Podgrzewać cišgle mieszajšc, aż się roztopi całkowicie cukier. Powstałš goršcš masę należy wylać na folię aluminiowš w niewielkie plamki. W każdym lizaku umiecić patyczek i pozostawić do ostygnięcia i zastygnięcia. Najlepiej zrobić kolorowe lizaki, każdy będzie miał inny kształt i smak. Na pewno przycišgnš wzrok dzieci.


lizaki karmelowe

Składniki:
250 g cukru
2 łyżki wody
kilka kropli soku z cytyny

Przygotowanie:
Wsypać do garnka cukier, dodać dwie łyżki wody i zrobić karmel: poczekać, aż zacznie bulgotać i zmieniać kolor na złoty. Wtedy można zaczšć mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na końcu dodać kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie - dzięki cytrynie karmel nie jest po prostu tak słodki, trzeba tylko uważać z ilociš soku, żeby nie wycisnšć naraz całej cytryny do karmelu). Zamieszać, zdjšć z ognia i wylewać duże krople karmelu na arkusz papieru do pieczenia albo pergaminu. Do każdej z nich wkładać długie patyczki i zostawić lizaki do ostygnięcia.


o prosze znalazłem
Krówki
tradycyjne

Przygotowanie: 5 min.

Oczekiwanie: 2 min.

Gotowanie: aż zgęstniejš

Trudnoć: łatwy, ale wymaga wprawy


Składniki

1/2 litra mleka

40 dag cukru

cukier waniliowy

2 łyżki masła


Etapy przygotowania

1.Gotować wszystkie składniki, aż masa stężeje. (Kropla masy wylana na talerzyk natychmiast zastyga.)

2.Przelać do naczylia i odczekać chwilę, do momentu, kiedy zastygnš.

3.Kroić mokrym nożem.

4.UWAGA! Jeżeli masę będzie się gotować za długo, to stwardnieje i będzie jš można tylko rozbijać młotkiem...





I jeszcze kilka innych

1 szklanke cukru
200 dkg masla
2 szklanki mleka czesto mieszajac.

Gdy zacznie ciemniec, nalezy mala ilosc wylac na zimny talerzyk i po ostygnieciu probowac konsystencje, az sie osiagnie pozadana gestosc.
Mozna pod koniec dodac kakao, aby otrzymac czekoladowe krowki.
Gdy konsystencja jest odpowiednia, nalezy te mase wylac do szklanego, zaroodpornego naczynia, nasmarowanego maslem i pokroic po ostygnieciu.

ródło : Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

next:

mozna tez kupic puszke mleka kondensowanego slodkiego, wstawic zamknieta! do garnka z woda i gotowac ja przez dwie godzinki.
wyjac, poczekac az ostygnie, otworzyc otwieraczem ;-)) i wcinac.
Bardziej to tofii niz krowki ale lepsze na chleb niz nutelle i milky waye razem wziete ---- to sprawdziłem fakt i dobre też do smarowania wafli

ródło: Hanna
From: Hanna 'Deirdre'

next:
1 kg cukru
1 l mietanki 18% (słodkiej, nie kwanej)
oraz smak.

Cukier rozpuszczamy na ogniu w mietance i intensywnie mieszajšc gotujemy, aż zgęstnieje, a kropla wypuszczona na talerzyk zastygnie. Trwa to od 45 minut do ponad 2 godzin, jak kto dał za mały ogień. Wtedy wylewamy do foremki, wysmarowanej masłem. Studzimy, zimne krajamy w kostkę. Pakujemy do puszki lub każdy kawałek zawijamy w papierek.

Zbyt krótkie gotowanie da nam masę do smarowania chleba, zamiast krówek, za długie - krówki mocno chrupkie, a mało cišgliwe. Garnek winien mieć pojemnoć ze 3 litry najmarniej - to lubi się pienić przy gotowaniu, a szkoda, gdyby wikipiało.

Smak: W zależnoci od ubóstwianego smaku krówek, na poczštku gotowania dodajemy: cynamon, kakao, wanilię itp.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin