ulotka_Bebiko_2_3rok.pdf

(1350 KB) Pobierz
32489745 UNPDF
w
J
32489745.006.png
Drodzy Rodzice,
Z radością przekazujemy Wam poradnik dotyczący
żywienia dzieci pomiędzy 1. a 3. rokiem życia.
Zawiera on nie tylko pojedyncze porady czy
wskazówki, ale jest także kompleksowym opraco-
waniem przygotowanym w oparciu o zalecenia
zespołu wybitnych polskich ekspertów*, które do-
tyczą żywienia dzieci zdrowych w wieku 1-3 lata.
Dodatkowo, już na obecnym etapie życia, właściwe
żywienie pozwala zapobiec między innymi niedo-
krwistości wynikającej z niedoboru żelaza.
Z myślą o tym, by pomóc rodzicom w wyborze
właściwych wzorców, powstał nasz poradnik
zawierający zalecenia dotyczące żywienia dzieci
w wieku powyżej 1. do 3. roku życia. Uwzględnia
on nie tylko jadłospis odpowiedni dla rocznego i
dwuletniego dziecka. Podkreśla także rolę, jaką
odgrywa w rozwoju malucha aktywność izyczna
i intelektualna oraz podpowiada, jak kształtować
właściwe nawyki żywieniowe i ogólne. A wszystko
po to, by pomóc Waszemu dziecku rozwijać się
zdrowo i radośnie w dzieciństwie oraz pozytywnie
wpływać na jakość dorosłego życia.
Zalecenia te są efektem połączenia wieloletnich
obserwacji i najnowszych doniesień naukowych
dotyczących wpływu żywienia na stan naszego
zdrowia w przyszłości. A przede wszystkim zwracają
uwagę, jak ważne jest odżywianie dziecka nie tylko
do 1. roku życia, ale również jak ważne jest ono po
jego pierwszych urodzinach.
Obok troski o zapewnienie dzieciom prawidłowego
rozwoju,celem stworzenia zaleceń jest zmniejszanie
ryzyka chorób zależnych od diety.
Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, właściwe
żywienie dziecka pomiędzy 1. a 3. rokiem życia oraz
dbałość o jego aktywność izyczną, może pomóc
w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia w przyszłości
m.in. takich chorób, jak:
Drodzy Rodzice,
pamiętajcie, że dla
optymalnego rozwoju
dziecka prawidłowa
dieta jest równie ważna jak aktywność
izyczna i aktywność poznawcza.
- otyłość,
- choroba niedokrwienna serca,
- cukrzyca (typu 2).
Zapraszamy do lektury!
* Skład Zespołu: 1. doc. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska – Konsultant Krajowy ds. Pediatrii; Kl. Patologii i Intensywnej Terapii
Noworodka, Instytut „Pomnik – CZD”,W-wa; 2. prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szafarska – Kat. i Kl. Pediatrii,Alergologii
i Gastroenterologii Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu M. Kopernika w Toruniu, prezes PTGHiŻDz;
3. prof. dr hab. Hanna Kunachowicz – IŻŻ, W-wa; 4. prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk – Kl. Pediatrii Instytut „Pomnik – CZD”, W-wa;
5. prof. dr hab. n. med. Witold Lukas – Konsultant Krajowy ds. Medycyny Rodzinnej; 6. prof. dr hab. n. med. Józef Ryżko – Klinika
Gastroenterologii Hepatologii i Immunologii Instytut „Pomnik – CZD”, W-wa; 7. prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha – Przewodniczący
Komisji Żywienia Dzieci i Młodzieży Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, Klinika Gastroenterologii Hepatologii i Immunologii
Instytut „Pomnik – CZD”, W-wa; 8. dr Anna Stolarczyk – Klinika Gastroenterologii Hepatologii i Immunologii, Instytut „Pomnik
– CZD”, W-wa; 9. prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska – członek Komitetu Żywienia ESPGHAN, II Katedra Pediatrii, AM w W-wie;
10. prof. dr hab. n. med. Krystyna Wąsowska-Królikowska – Klinika Alergologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Uniwersytetu
Medycznego w Łodzi; 11. dr Halina Weker – IMiDz, Kierownik Zakładu Żywienia, W-wa.
2
32489745.007.png 32489745.008.png 32489745.009.png
Podstawà zdrowego ˝ywienia
jest urozmaicona dieta!
Dlatego też komponując posiłki, należy
pamiętać o produktach z każdej grupy
piramidy żywienia, która określa proporcje
poszczególnych grup produktów w naszej
diecie.
Przestrzeganie tej zasady:
zapewnia urozmaicony – czyli zdrowy
– jadłospis, który pokrywa zapotrzebowanie
dziecka na wszystkie niezbędne składniki
odżywcze,
uczy dziecko akceptowania różnorodnych smaków,
pomaga w kształtowaniu właściwych
nawyków żywieniowych.
W ciągu dnia dziecko powinno otrzymywać około
4-5 posiłków. Najlepiej, by były to małe posiłki, za to
podawane częściej i co bardzo ważne – o stałych porach
(dobrze, gdy będą one zgodne z porami posiłków pozostałych
domowników, by nie „kusić” malucha do podjadania).
Mamo, pamiętaj, Twoje dziecko nie powinno:
spożywać zbyt dużych ilości cukru i słodyczy,
podjadać pomiędzy posiłkami – zwłaszcza bezwartościowych przekąsek,
jak chipsy czy chrupki,
bawić się podczas jedzenia,
oglądać telewizji w trakcie posiłku,
jeść w restauracjach typu „fast-food” i gotowych wyrobów garmażeryjnych,
jeść posiłków przyprawionych do smaku wyłącznie solą.
Aby ograniczyć spożycie soli, posiłki dla dziecka doprawiaj
naturalnymi przyprawami i ziołami.
Dieta dziecka w pierwszych 3 latach życia kształtuje jego nawyki
żywieniowe na całe życie! To Rodzice decydują o tym, czy będą one
właściwe. Jak? To proste – podając dziecku mus owocowy
(np. BoboVita Frutapura) zamiast czekoladki oraz sok (np. BoboVita) zamiast
gazowanego napoju, wykluczając z menu malucha chipsy i frytki czy ucząc,
że warzywa to nieodłączny element obiadu.
A poniewa˝ najlepiej działa dobry przykład – sami tak˝e jedzcie zdrowo!
3
32489745.001.png
Jaka dieta pomi´dzy
1. a 3. rokiem ˝ycia?
Przede wszystkim – dobrze zbilansowana pod względem ilości energii i wszystkich składników odżywczych
oraz urozmaicona, to znaczy taka, która zawiera różne produkty. To bardzo ważne, bo każdy z nich dostarcza
innych, niezbędnych dziecku składników odżywczych.
Bardzo ważne jest przestrzeganie zasad prawidłowego
żywienia nie tylko pod względem wartości odżywczej
posiłków, lecz również ilości i częstotliwości
ich spożywania oraz właściwego doboru produktów.
Nie zapominajmy też o aktywności izycznej
i poznawczej dziecka, które dla jego prawidłowego
rozwoju są równie ważne jak właściwa dieta.
Zgodnie z zaleceniami ekspertów, każdego dnia w jadłospisie dziecka powinny znaleźć się różnorodne
produkty z 5 podstawowych grup zawartych w piramidzie żywienia:
Oleje roÊlinne i mas∏o,
a tak˝e s∏odycze
Mleko i przetwory mleczne
Mi´so, ryby, w´dliny, jaja
Warzywa i owoce
Produkty zbo˝owe
Ruch i zabawa
4
32489745.002.png 32489745.003.png 32489745.004.png
Produkty zbo˝owe
tj. chleb z pełnego ziarna, kasze, ryż, makarony, płatki śniadaniowe zawierają węglowodany złożone
i dlatego mogą stanowić podstawowe źródło energii. Produkty zbożowe z pełnego ziarna dostarczają
witamin z grupy B oraz błonnika, koniecznego dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.
Dziecko powinno przyzwyczaić się do pieczywa z pełnego ziarna, grubych kasz i płatków śniadaniowych
typu musli. Należy jednak pamiętać, aby wybierać płatki, które zawierają niewielki dodatek cukru.
Warzywa i owoce
zawierają dużo składników mineralnych, witamin oraz błonnik pokarmowy regulujący pracę przewodu
pokarmowego. A do tego są kolorowe, smaczne i niskokaloryczne, dlatego w codziennym jadłospisie
dziecka powinny występować jako dodatek do każdego posiłku, najlepiej 5 razy dziennie.
Warzywa można podawać ugotowane na jarzynkę (np. gotowane na parze) lub w zupach, ale najbardziej
wartościowe są świeże owoce i warzywa (np. surówki).
Mi´so, ryby, w´dliny, jaja
to doskonałe źródło żelaza, cynku, miedzi oraz najwyższej jakości białka zwierzęcego. Dodatkowo
ryby są bardzo dobrym źródłem jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
W codziennym jadłospisie dziecka nie powinno zabraknąć różnych gatunków mięsa, ale zawsze powinno
być ono chude i dobrej jakości. Warto przygotowywać mięsa pieczone w domu, schab, pierś z indyka czy
domowy pasztet. Należy ograniczyć spożywanie mięs smażonych oraz unikać parówek i innych wędlin
gorszego gatunku, a ilość jaj ograniczyć do 3-4 w tygodniu (także tych dodawanych do potraw).
Mleko i przetwory mleczne
dostarczają wapnia, magnezu, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz witamin z grupy B.
Najważniejsze produkty z tej grupy w jadłospisie małego dziecka to mleko i jogurty, bo są najmniej
przetworzone i dostarczają ważnych dla kości i zębów składników mineralnych w optymalnych
proporcjach.
Zamiast „zwykłego” mleka krowiego warto podawać dziecku mleko modyikowane, np. Bebiko Junior 3
dziecku rocznemu lub Bebiko Junior 4 dwulatkowi, bo jest wzbogacone w składniki, których w jadłospisie
małego dziecka zwykle jest zbyt mało: żelazo, cynk, jod, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ponadto mleka Bebiko zawierają prebiotyki, które naturalnie wspomagają siły obronne Twojego dziecka.
Oleje roÊlinne i mas∏o
powinny być spożywane codziennie, ale w niewielkich ilościach. Oleje roślinne są bogate w nienasycone
kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, natomiast masło zawiera witaminy A i D.
Najlepsze jest świeże masło lub wysokiej jakości margaryna roślinna oraz oleje roślinne (np. oliwa
z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy lub sojowy) jako dodatek do sałatek lub surówek.
5
32489745.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin