-dieta.pdf

(314 KB) Pobierz
Dieta..
Dieta..
Wpisany przez Dr inż. Agnieszka Leciejewska
Środa, 14 Styczeń 2009 14:43 - Zmieniony Czwartek, 15 Styczeń 2009 09:57
Jeśli chcecie zgubić kilka kilo, ale macie dość diet
opartych na jednym składniku- ta dieta spewnością Wam
się spodoba. Wieloskładnikowa i skuteczna!
{loadposition related_items}  
 
Przykładowy jadłospis na 3 dni
I dzień
Śniadanie
Szklanka jogurtu naturalnego, 4 łyżki płatków kukurydzianych, pół grahamki, łyżeczka powideł
śliwkowych, pomarańcza, zielona herbata
II śniadanie
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, plaster szynki drobiowej, plaster żółtego sera, miseczka
kiełków soi i słonecznika, pomidor, herbata z dzikiej róży
Obiad
4 łyżki brązowego ryżu, pierś kurczaka z ananasem, miseczka surówki – tarta marchewka i
jabłko, doprawione sokiem z cytryny i oliwą, miseczka sałaty lodowej doprawionej oliwą, sokiem
z cytryny i ziołami, sok marchwiowy
ekstraprzepis
Pierś kurczaka duszona z ananasem - składniki na 1 porcję:
* pierś kurczaka bez skórki (100g) * 2 plastry ananasa z puszki * pół szklanki zalewy z ananasa
* ¼ cebuli *łyżka otrębów * łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego * łyżka koncentratu
pomidorowego * sól niskosodowa, mielona słodka papryka. 
Pierś kurczaka umyj, pokrój w kostkę i obtocz w otrębach. Cebulę drobno posiekaj, ananasa
pokrój w kostkę. Rozgrzej tłuszcz i smaż mięso z obu stron do zrumienienia. Następnie przełóż
mięso do garnka. Na rozgrzaną patelnię włóż posiekaną cebulę, zeszklij ją. Dodaj paprykę,
koncentrat i zalewę z ananasa. Zagotuj, cały czas mieszając. Sos przelej do garnka z mięsem,
dodaj kawałki ananasa. Duś 30-40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. 
1 / 7
128169384.004.png
 
Dieta..
Wpisany przez Dr inż. Agnieszka Leciejewska
Środa, 14 Styczeń 2009 14:43 - Zmieniony Czwartek, 15 Styczeń 2009 09:57
Podwieczorek
Jabłko pieczone z rodzynkami i cynamonem, ciasteczko owsiane, szklanka soku
pomarańczowego
Kolacja
Kromka chleba graham, miseczka sałatki z tuńczyka, ogórka kiszonego i kukurydzy,
doprawione oliwą i pieprzem, herbata zielona
II dzień
Śniadanie
Omlet z dwóch białek ze szpinakiem, miseczka surówki - pomidor, cebula, kiełki soi i
słonecznika, doprawione oliwą i sokiem z cytryny, kakao z chudym mlekiem
II śniadanie
2 plasterki wędliny z indyka, ogórek kiszony, pomidor, 2 listki cykorii, grahamka, herbata z
dzikiej róży 
Obiad
Miseczka zupy pomidorowej z ryżem, 2 łyżki gulaszu cielęcego, 3 łyżki kaszy gryczanej,
miseczka surówki - kapusta pekińska, papryka, pomidor, ogórek kiszony, doprawiane oliwą i
sokiem z cytryny, miseczka surówki - seler i jabłko doprawione jogurtem naturalnym, sok
wielowarzywny
Podwieczorek
Miseczka sałatki holenderskiej, szklanka soku pomarańczowego
 
ekstraprzepis
2 / 7
128169384.005.png
 
Dieta..
Wpisany przez Dr inż. Agnieszka Leciejewska
Środa, 14 Styczeń 2009 14:43 - Zmieniony Czwartek, 15 Styczeń 2009 09:57
Sałatka holenderska - składniki na 1 porcję: 
* 50 g sera edamskiego * mała gruszka * kwaśne jabłko * mała kiść winogron * 4 orzechy
włoskie * 2 łyżki cytryny * pół kieliszka wytrawnego wina * łyżka oliwy * łyżeczka imbiru * pół
łyżeczki miodu * pieprz
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszkę i jabłko obierz, pokrój w kostkę i polej sokiem z
cytryny. Winogrona umyj, orzechy posiekaj. Z oliwy i wina przyrządź sos, dopraw go imbirem,
miodem i pieprzem. Polej składniki, delikatnie wymieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki.
Kolacja
2 kromki pieczywa mieszanego (po kromce pieczywa razowego i tostowego), 25 g serka
fromage czosnkowego, pomidor, herbata ziołowa
 
III dzień
 
Śniadanie
2 kromki chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem, 2 łyżki pasty rybno-twarogowej ze
szczypiorkiem, pomidor, kawa z mlekiem
II śniadanie
Opakowanie (150 g) jogurtu z morelami, garść orzechów włoskich i laskowych, herbata z dzikiej
róży
Obiad
Miseczka kremu z porów. Pstrąg (100g) pieczony w folii z warzywami - marchewka, brokuły,
pietruszka, 2 ziemniaki pieczone w folii, miseczka surówki - burak, jabłko i cebula, doprawione
oliwą i sokiem z cytryny, sok wielowarzywny
ekstraprzepis
3 / 7
128169384.001.png
Dieta..
Wpisany przez Dr inż. Agnieszka Leciejewska
Środa, 14 Styczeń 2009 14:43 - Zmieniony Czwartek, 15 Styczeń 2009 09:57
Zupa krem z porów – składniki na 1 porcję: 
* 100 g pora * 2 szklanki wywaru z włoszczyzny * 1 łyżeczka oleju słonecznikowego * pół
szklanki mleka * łyżeczka gałki muszkatołowej * łyżka posiekanej natki pietruszki * sok
wyciśnięty z cytryny * sól niskosodowa 
Pory umyj, pokrój na kawałki, zalej wrzątkiem, dodaj łyżkę oliwy i duś pod przykryciem ok. 20
minut. Wlej wywar z włoszczyzny, przypraw i zagotuj. Zmiksuj pory, dodaj mleko, gałkę
muszkatołową. Całość gotuj, aż zupa będzie gęsta.
Podwieczorek
Miseczka dyni zapiekanej z ryżem i rodzynkami, garść orzechów włoskich, sok pomarańczowy
Kolacja
2 plasterki szynki drobiowej, pomidor, ogórek kiszony, miseczka sałatki z kiełków (np.
słonecznika, soi, soczewicy i rzodkiewki) doprawione olejem lnianym lub kukurydzianym,
grahamka, zielona herbata
 
Co jeszcze włączyć do menu
Śniadanie
* Miseczka owsianki na mleku, kromka chałki drożdżowej, łyżeczka miodu, jabłko, sok
pomarańczowy
* 2 tosty pełnoziarniste, po plasterku wędliny drobiowej i żółtego sera, kiszony ogórek, kakao z
chudym mlekiem
* Małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2 łyżki otrębów ze śliwkami, łyżka nasion słonecznika,
grahamka, 2 plastry wędliny drobiowej, miseczka sałatki - pomidor, sałata lodowa, papryka,
kukurydza i groszek konserwowy, sok marchwiowy
* Grahamka, łyżeczka serka fromage, faszerowany pomidor, sok grejpfrutowy
ekstraprzepis
Faszerowany pomidor - składniki na 1 porcję: 
* duży pomidor * 25 g tartego sera gouda *1 gotowane jajo * 2 łyżki tuńczyka z wody * łyżka
posiekanej natki pietruszki * sól niskosodowa, pieprz ziołowy. 
Pomidory umyj, przekrój na pół i wydrąż środki. Jajko posiekaj, wymieszaj z serem, tuńczykiem i
natką, dopraw do smaku. Farszem napełnij pomidora.
4 / 7
128169384.002.png
 
Dieta..
Wpisany przez Dr inż. Agnieszka Leciejewska
Środa, 14 Styczeń 2009 14:43 - Zmieniony Czwartek, 15 Styczeń 2009 09:57
 
  II śniadanie
* 2 kromki chleba pełnoziarnistego, miseczka twarogu ze szczypiorkiem, pomidor, pół zielonej
papryki, kakao lub kawa z chudym mlekiem
* 2 kromki chleba razowego, miseczka sałatki greckiej - sałata lodowa, pomidor, papryka,
cebula, czosnek, oliwki, ser feta, doprawione oliwą, sokiem z cytryny i ziołami; herbata z dzikiej
róży
* Miseczka sałatki z makaronu, brokułów i wędzonego kurczaka doprawiona sosem jogurtowym,
kakao z chudym mlekiem
* Kulki serowe, pomidor, sałata doprawiona oliwą, sokiem z cytryny i ziołami, sok pomidorowy
ekstraprzepis
Kulki serowe – składniki na 1 porcję: 
* po 25 g sera rokpol, twarożku i bryndzy * łyżka posiekanego szczypiorku * pół jajka
ugotowanego na twardo * pół kromki suchego razowego chleba * mielony kminek * mielona
słodka papryka. 
Jajko posiekaj, chleb pokrusz. Utrzyj rokpol, twarożek i bryndzę. Z powstałej masy uformuj kulki
i obtocz je w posiekanym jaju, pokruszonym chlebie, szczypiorku, kminku i papryce.
 
Obiad
* Miseczka zupy ogórkowej, 2 naleśniki ze szpinakiem, miseczka sałatki - pomidor, kiszony
ogórek, cebula, doprawione jogurtem naturalnym i ziołami; sok grejpfrutowy
* Miseczka zupy jarzynowej, wątróbka drobiowa (100 g) duszona z jabłkiem, 2 łyżki ryżu
brązowego, miseczka surówki - kiszona kapusta, marchewka, cebula, ziarna słonecznika,
doprawione oliwą i przyprawami, sok z żurawin
* Miseczka barszczu ukraińskiego, 4 pierogi z serem i kaszą gryczaną, miseczka surówki - seler
i jabłko doprawione jogurtem naturalnym i ziołami, sok wielowarzywny
* Miseczka minestrone, 2 ziemniaki gotowane na parze, gulasz z piersi kurczaka i cukinii,
miseczka surówki z czerwonej kapusty, miseczka warzyw gotowanych na parze - brokuły,
kalafior, marchewka, seler; sok pomidorowy
ekstraprzepis
5 / 7
128169384.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin