Ekstremofile.doc

(80 KB) Pobierz
Ekstremofile

Ekstremofile

 

EKSTREMOFILE – mikroorganizmy bytujące w środowisku, w którym panują skrajne warunki pod określonym względem (np. temperatury, ciśnienia, zasolenia, pH).

 

!!!  Ważnym pojęciem, na zwróciła Basia uwagę to:

Ekstremozymy – są to enzymy wyizolowane z ekstremozymów (zachowują one aktywność w warunkach, w których inne enzymy zawodzą) w artykule podano również pojęcie ekstremozymów jako „narzędzi do przeżcia”, co świadczy o ich roli.

 

Charakterystyka poszczególnych grup:

 

TERMOFILE

q       Organizmy ciepłolubne szeroko rozpowszechnione w przyrodzie.

q       Dzieli się je na: względne termofile (optimum wzrostu od 45 do 65oC np. Lactobacillus thermophilus), bezwzględne termofile (optimum wzrostu od 65 do 85oC np. Bacillus thermodiastaticus), ekstremalne termofile = hipertermofile (optimum wzrostu >85oC np. Pyrococcus furiosus ).

q       Żyją w gorących źródłach, w nawozie, glebie, fermentujących resztkach roślinnych (siano, tytoń), w jelitach niektórych zwierząt.

q       Enzymy pochodzące od tych organizmów, tzw. termoenzymy są stabilne w wysokich temperaturach (amylazy, ksylanazy, proteazy, DNA polimerazy).

 

Właściwości enzymów termostabilych:

q       Duże znaczenie mostków solnych, których zniszczenie w termostabilnej α- amylazie prawie całkowicie znosi całą jej odporność na wysoką temperaturę.

q       Zwiększona liczba oddziaływań hydrofobowych.

q       Zwiększenie ilości Ile i stosunku Arg/(Arg+Lys).

q       Zmniejszone rozmiary miejsc aktywnych.

q       Zmniejszenie rozmiarów pętli powierzchniowych (łączących struktury drugorzędowe białka).

q       Glikozydazy z hipertermofili jako jedne z najlepiej poznanych termoenzymów.

 

Termofile – zastosowanie:

q       W reakcji PCR (Thermus aquaticus)

q       W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się dehydrogenazy drugorzędowych alkoholi odporne na substancje denaturujące

q       W reakcjach prowadzonych w fazie gazowej

q       W biokopalnictwie

q       W reakcjach transestryfikacji

q       W syntezie oligosacharydów, peptydów, fosfolipidów

q       W reakcjach ligazy DNA

 

 

 

 

 

 

ACIDOFILE

q       Mikroorganizmy rosnące w kwaśnym środowisku.

q       Do organizmów takich należy np. Alicyclobacillus acidocaldanius, będący w stanie żyć przy pH równym nawet 0,8.

q       Organizmy te często są również termo- czy halofilami.

q       Swoje zastosowanie znalazły w oczyszczaniu metali (np. ekstrakcji miedzi z pirytu) oraz odsiarczaniu węgla.

ALKALOFILE

q       Organizmy żyjące w środowisku zasadowym

q       Do grupy tej należy np. Clostridium paradoxum żyjące w ściekach wodnych przy pH oscylującym w okolicach 10

q       Jako ochronę przed zasadowym środowiskiem posiadają jako dodatek do peptydoglikanu specjalne kwaśne polimery bogate w glutaminian, asparaginian i kwas fosforowy

 

Alkalofile – zastosowanie:

Enzymy pochodzące z tych organizmów mają zastosowanie głównie w przemyśle detergentów. Najszerzej stosowanymi enzymami alkalofilowymi do detergentów są:

q       Proteazy – służą do usuwania włosia ze skór w garbarstwie (reakcja jest prowadzona w zakresie pH 8-10) - służą do usuwania żelatynowego pokrycia filmów wykorzystywanych do zdjęć Roentgena

q       α – amylazy- dodawane do proszków do prania

q       Cyklomaltodekstryno glukonotransferazy- do produkcji cyklodekstryn

q       pullulanazy- hydrolizują wiązania α-1,4 i α-1,6 glikozydowe, dodawane do płynów do mycia naczyń

q       cellulazy – dodawane do proszków do prania

q       ksylanazy – używane do wybielania zamiast związków chloru

q       pektynazy – do produkcji papieru

 

HALOFILE

q       Organizmy odporne na wysokie zasolenie środowiska

q       Bakterią należącą do tej grupy jest np. Halobacterium halobium, które jest wstanie bytować  w środowisku 30% NaCl

q       Odporność ich wynika z faktu, że we wnętrzu ich komórek akumulowane są jony K+

q       Stosuje się je m.in.. w produkcji biopolimerów, a także w syntezie oligopeptydów zawierających glicynę

 

Właściwości enzymów halofilnowych:

q       Wysoka zawartość (do 20%) Glu i Asp na powierzchni enzymu, co powoduje przyciąganie zhydratowanych jonów do powierzchni enzymu i zmniejsza tym samym napięcie na granicy białko- rozpuszczalnik i zapobiega precypitacji

q       Mniejsza zawartość silnie hydrofobowych reszt aminokwasowych (Trp, Tyr, Phe), co rekompensuje wysokie zasolenie środowiska

q       Bardzo rozległe sieci par jonowych, których efektywność wzrasta wraz ze wzrastającym stężeniem soli

 

 

 

BAROFILE, METALOFILE, RADIOFILE I MIKROAEROFILE

q       Barofile – organizmy żyjące w wysokich ciśnieniach

q       Metalofile – organizmy żyjące przy wysokiej koncentracji metali

q       Radiofile – organizmy żyjące przy wysokim promieniowaniu

q       Mikroaerofile – organizmy rosnące przy < 21% stężeniu O2

 

 

Ekstremofile ze względu na swe właściwości podzielone zostały na kilka grup:

 

Ekstremofile

Właściwości

Enzymy

Zastosowanie

termofile

Wysoka temperatura

Amylazy,ksylanazy,proteazy,DNA polimerazy

Piekarnictwo, browarnictwo, detergenty,

psychrofile

niska temperatura

Proteazy, dehydrogenazy, amylazy

Dojrzewanie serów, biowskażniki, detergenty

acidofile

Niskie pH

Utlenianie siarki

Odsiarczanie węgla

alkalofile

Wysokie pH

Celulazy, proteazy

Detergenty

halofile

Wysokie stężenie soli

 

Biopolimery, oligopeptydy

barofile

Wysokie ciśnienie

Całe mikroorgan.

Żele,granulki skrobi

metalofile

Wysoka koncentracja metali

Całe mikroorgan.

biomineralizacja

radiofile

Wysokie promieniowanie

Całe mikroorgan.

Oczyszczanie miejsc skażonych radionuklid

mikroaerofile

Wzrost <21%O2

Całe mikroorgan.

 

 

             

 

Jeżeli chodzi o ich wykorzystanie to nie prowadzi się hodowli takich mikroorganizmów z wiadomego powodu – warunki jakie są przez nie wymagane są trudne do stworzenia  w laboratorium. A poza tym wiąże się to z kosztami. Dlatego też stosuje się metody rekombinacji DNA- wprowadza się geny takich ekstremofilnych bakterii do mikrobów pospolicie występujących.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enzymy drobnoustrojów psychrofilnych

 

Mikroorganizmy można podzielić na 3 grupy w zależności od temperatury, w jakich żyją:

q       psychrofile              (T opt = 10- 20oC)

q       mezofile              (T opt = 25-40oC)

q       termofile              (T opt = 50-55oC)

 

PSYCHROFILE to organizmy bytujące w niskich temperaturach. Można je spotkać w zimnych wodach słodkich i morskich, w lodzie lodowców, w roślinach i ektotermicznych zwierzętach, żyjących w chłodnym klimacie a także w mrożonej lub chłodzonej żywności.

 

Najlepszym reprezentantem psychrofili jest Polaromonas vacuolata.

Wśród tej grupy wyróżniamy także Achromobacter, Flavobacterium, Xantomonas, Serratia, Escherichia, Acinetobacter, Micrococcus, Moraxella czy Lactobacillus.

Drobnoustroje psychrofilne nie ograniczają się tylko do Procariota, występują licznie wśród drożdży, grzybów nitkowatych i eukariotycznych jednokomórkowych glonów.

 

Organizmy te przystosowały się do życia w skrajnych warunkach poprzez różnego rodzaju adaptacje np.: błon, konstrukcji bialka i enzymów (w błonach komórkowych psychrofilii występuje dużo nienasyconych, niekiedy nieregularnie rozgałęzionych  kwasów tłuszczowych).

 

Stosowane strategie przy produkcji enzymów przez bakterie:

q       wzmożona synteza enzymów

q       szybszy metabolizm

q       istotna rola białek szoku zimna (csp)

q       adaptacja kinetyczna

q       synteza izozymów

q...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin