OrzechowkaZestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.300 ml zaprawy orzechowej,650 ml wodki czystej o mocy 40ż,45 g cukru.Zaprawa orzechowa:150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),325 ml spirytusu o mocy 70ż.1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic je dogasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem. Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic dolezakowania na 2-3 miesiace.3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe i pozmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.- Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak inneowocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sajeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac ciemnobrazowabarwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 24.
ampiegusek