Likier jajeczno-kakaowyZestaw na 1 litr kremu.425 ml nalewu kakaowego,8 zoltek,425 g cukru,100 ml spirytusu o mocy 95ż.Nalew kakaowy:50 g kakao w proszku,1/2 lyzeczki zmielonej kawy,1/4 laski wanilii,2-3 gorzkie migdaly,500 ml spirytusu o mocy 50ż.1. Sporzadzic nalew kakaowy: wsypac do sloja kakao, wanilie pokrojona na drobnekawalki i drobno utluczone migdaly. 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc250 ml wody i zalac nim wlozone do sloja surowce. Sloj zakorkowac, macerowac10-15 dni, codziennie mieszajac zawartosc sloja. Po skonczonej maceracjizlac ciecz znad osadu i przefiltrowac przez wate do butelki.2. Wbic do glinianej miski zoltka i rozetrzec je z cukrem na jednolita mase.3. Do butelki wlac nalew kakaowy i spirytus.4. Sporzadzona mieszanke nalewu ze spirytusem wlac powoli, stale mieszajac, doroztartego z zoltkami cukru. Uzyskany krem przelac przez sito w celu usuniecia ewentualnych resztek bialka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 84.
ampiegusek