E 100Nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach). Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa. 101Nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach). Występuje w przyrodzie. E 102Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy. E 103Zabroniony E 104Podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych, syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy. E 105Zabroniony E 110Niebezpieczny, żółć pomarańczowa; (dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek). Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek. E 111Zabroniony E 120Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy. E 121Zabroniony E 122Czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy. E 123Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy. E 124Syntetyczny, czerwony barwnik azowy (dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy. E 125Zabroniony E 126Zabroniony E 127Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją. E 130Zabroniony E 131Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy. E 132Uważany za nieszkodliwy. Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery. E 140Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe. E 141Związek chlorofilowy-kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego. Uważany za nieszkodliwy. E 142Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. E 150Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy. E 151Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy. E 152Zabroniony E 153Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy. E 160Nieszkodliwy (karetonoidy). E 161Nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce). E 162Nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych). E 163Nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy. E 170Nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa). E 171Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów. Uważany za nieszkodliwy. E 172Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki, rzadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas. Uważane za nieszkodliwe. E 173Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium. E 174Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie. E 175Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie. E 180Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 160 bNieszkodliwy (annatto). E 160 aNieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła). E 133Syntetyczny, niebieski barwnik.Uważany za nieszkodliwy. E 160 fKarotenoid, niedopuszczony w Polsce. E 160 bAnnato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L, barwa żółta, naturalny; dodawany do margaryny, olejów, seów żółtych. E 160 cKapsantyna, kapsorubina (występuje w czerwonej papryce), czerwony, naturalny. E 160 dLikopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach), czerwony, naturalny. E 160 e, fBeta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu, barwa ciemnoczerwona. E 161 aFlawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny. E 161 bLuteina - żółty, naturalny. E 161 cKryptoksantyna, naturaly. E 161 dRubiksantyna - czerwony, naturalny.
Barwniki Konserwanty Antyutleniacze Emulgatory E 100 E 200 E 300 E 400
agnessz5