E 100.doc

(32 KB) Pobierz
E 100

E 100
Nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach). Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.

101
Nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach). Występuje w przyrodzie.

E 102
Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.

E 103
Zabroniony

E 104
Podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych, syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.

E 105
Zabroniony

E 110
Niebezpieczny, żółć pomarańczowa; (dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek). Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.

E 111
Zabroniony

E 120
Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.

E 121
Zabroniony

E 122
Czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.

E 123
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.

E 124
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy (dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.

E 125
Zabroniony

E 126
Zabroniony

E 127
Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

E 130
Zabroniony

E 131
Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.

E 132
Uważany za nieszkodliwy. Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.

E 140
Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.

E 141
Związek chlorofilowy-kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego. Uważany za nieszkodliwy.

E 142
Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.

E 150
Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy.

E 151
Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.

E 152
Zabroniony

E 153
Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.

E 160
Nieszkodliwy (karetonoidy).

E 161
Nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce).

E 162
Nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych).

E 163
Nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170
Nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa).

E 171
Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów. Uważany za nieszkodliwy.

E 172
Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki, rzadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas. Uważane za nieszkodliwe.

E 173
Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

E 174
Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.

E 175
Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.

E 180
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 160 b
Nieszkodliwy (annatto).

E 160 a
Nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła).

E 133
Syntetyczny, niebieski barwnik.Uważany za nieszkodliwy.

E 160 f
Karotenoid, niedopuszczony w Polsce.

E 160 b
Annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L, barwa żółta, naturalny; dodawany do margaryny, olejów, seów żółtych.

E 160 c
Kapsantyna, kapsorubina (występuje w czerwonej papryce), czerwony, naturalny.

E 160 d
Likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach), czerwony, naturalny.

E 160 e, f
Beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu, barwa ciemnoczerwona.

E 161 a
Flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny.

E 161 b
Luteina - żółty, naturalny.

E 161 c
Kryptoksantyna, naturaly.

E 161 d
Rubiksantyna - czerwony, naturalny.

 

Barwniki Konserwanty Antyutleniacze Emulgatory E 100 E 200 E 300 E 400

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin