1,5 kg mąki
¾ szklanki nasion słonecznika
¾ szklanki płatków owsianych
¾ szklanki siemienia lnianego
¾ szklanki otrębów
3 łyżeczki soli
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki w dużej misce. Skubając dodawać malutkie kawałeczki rozczynu. Rozczyn powinien być w drobinkach wymieszany z mąka i resztą składników. Dodać 1,5 litra przegotowanej letniej wody i mieszać ręką około 15 min. Ciasto musi być dobrze wyrobione i będzie mieć konsystencję gumowatą. Odłożyć ½ szklanki ciasta na następne pieczenie. Rozczyn musi być przechowywany w lodówce w szklanym naczyniu (słoik nie może być zakręcony tylko przykryty) Okres trwałości rozczynu 8-10 dni
Formy keksówki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Nałożyć ciasta do ½ wysokości formy i odstawić na 10 godz do wyrośnięcia w temp pokojowej. Ciasto musi urosnąć.
Piec w piekarniku w temp 200 stopni około 70-80 min (czas liczyć od momentu wstawienia do zimnego piekarnika) Górna skórka powinna być brązowa. Po upieczeniu chleb wyjąć od razu z formy i ułożyć na lnianej ściereczce, co jakiś czas odwracając aby odparował
bojar222