Bitki w sosie cebulowo-paprykowym.txt

(1 KB) Pobierz
Bitki w sosie cebulowo-paprykowym
-------------------------------------------
Porcje: 4-5  Koszt: z�  Trudno��: prosty  Czas: 40 min. 
Sk�adniki:
1/2 kg np. schabu bez ko�ci (mo�e by� te� inne mi�so), 1 du�a cebula, 1 du�a czerwona papryka, oliwa z oliwek, s�l, pieprz, mielona czerwona papryka s�odka, 3 z�bki czosnku, bazylia suszona.

Jak przyrz�dzi�?
Ubi� bitki, przyprawi� sol�, pieprzem, papryk�, drobno poci�tym czosnkiem, bazyli�, odstawi� do lod�wki na ok. p� godziny. Rozgrza� oliw�, wy�o�y� wcze�niej przygotowane bitki, podsma�y� chwil� z obu stron. Nast�pnie zala� mi�so dwoma kubkami wody i dusi�. Po ok. 10 min doda� pokrojon� w drobne paski cebul� i pokrojon� w kostk� papryk� i znowu dusi� ok. 10 minut, a� sos zbr�zowieje. Nast�pnie mi�dzy kawa�ki mi�sa wsypa� spor� ilo�� papryki s�odkiej mielonej, tak by sos nabra� ciemnego koloru. Dusi� kolejne 10 minut. Na sam koniec doda� do sosu troch� bazylii, przemiesza�, gotowe!
Najlepiej podawa� ze zgniecionymi ziemniakami obficie polanymi uzyskanym sosem i sur�wk�.

Uwagi:
Bardzo dobrze smakuje w po��czeniu z sa�atk�: 2 pomidory, 1 og�rek zielony, p� cebuli, 3-4 rzodkiewki, 3 �y�ki �mietany 18%, 2 gar�ci ma�ych kostek z ��tego sera, s�l, pieprz.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin