Faworki
Składniki:
25 dag mąki krupczatki
3 dag masła
6 żółtek
łyżka spirytusu
szklanka cukru pudru
2 opakowania Cukru wanilinowego WINIARY
75 dag smalcu
szczypta soli
Masło posiekaj z mąką, zrób w środku dołek, po czym wbij do niego żółtka, wlej spirytus i dodaj odrobinę soli. Teraz zagnieć ciasto i starannie je wyrób.
Gdy będzie już jednolite i lśniące, jak najcieniej je rozwałkuj, podsypując możliwie najmniejszą ilością mąki. Następnie ciasto pokrój na paski szerokości 2-3 cm i długości 12-15 cm. Każdy pasek przetnij w środku wzdłuż i przewiń go przez otwór. Paseczki ułóż na ściereczce.
W dużym płaskim rondlu rozgrzej smalec i do bardzo gorącego włóż otrzepane z mąki faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu na bibułce, a potem delikatnie przełóż na półmisek. Na koniec faworki obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem wanilinowym.
psotnica23