Rogaliki z masą makową.rtf

(9 KB) Pobierz
Rogaliki z mas¹ makow¹

Rogaliki z masą makową

 

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3/5 szklanki cukru (150 ml)

szklanka mleka

2/5 szklanki margaryny lub masła (100 ml)

2 jaja

2 żółtka

pół łeczki soli

3 dag droży

2 łeczki Cukru wanilinowego WINIARY

jajo do smarowania ciasta

2 dag masła lub margaryny do smarowania formy

nadzienie:

2 szklanki maku

3/5 szklanki cukru (150 ml)

2 białka

bułka tarta (lub okruchy ciasta słodkiego)

1/3 łeczki olejku migdałowego

migdały

skórka pomarańczowa lub cytrynowa

 

Przygotuj ciasto: droże rozmieszaj w ciepłym mleku, dodaj ł cukru, 2 łki mąki i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na pianę białka, cukier wanilinowy, i połącz wszystkie te składniki. Następnie dodaj lekko podgrzany tłuszcz i dalej wyrabiaj ciasto, aż do wchłonięcia tłuszczu, po czym pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

 

Przygotuj masę makową: mak - sparzony i pozostawiony do nasiąknięcia na co najmniej 3 godziny - odcedź na sicie i zmiel, bą utrzyj drewnianym wałkiem w makutrze. Dodaj cukier, ubite białka, buł tartą, pokrojoną i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały. Powstałą masę dokładnie wymieszaj.

 

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na okrąe placki grubości 1 cm i każdy z nich pokrój na 8 trójkąw.

 

Na środek każdego trójkąta nałóż masę makową i pozwijaj je w rogaliki: zwijanie rozpoczynaj od podstawy trójkąta tak, aby wierzchołek pozostał na wierzchu.

 

Uformowane rogaliki ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i upiecz na złoty kolor (około 20 minut).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin