Migdałowy placek z waniliowym kremem.rtf

(7 KB) Pobierz
Migda³owy placek z waniliowym kremem

Migdałowy placek z waniliowym kremem

 

Składniki na 16 porcji:

45 dag mąki

3 dag droży

1,5 szklanki mleka

3 żółtka

5 dag masła

4 łki miodu

3/4 szklanki śmietany kremówki

25 dag płatków migdałowych

2 łki Żelatyny WINIARY

torebka Budyniu o smaku waniliowym WINIARY

25 dag cukru

szczypta soli

uszcz do formy

 

Droże rozpuść w ciepłym mleku, potem dodaj do nich 2 łki cukru i łki. Przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj resztęki, żółtka, sól i rozpuszczone masło. Ciasto starannie zagnieć i zostaw pod przykryciem na 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj i rozłóż na natłuszczonej blasze.

 

Miód zagotuj z resztą cukru. Wymieszaj z 1,8 litra śmietany i płatkami migdałowymi. Rozsmaruj na cieście. Piecz 30 minut w temperaturze 200°C.

 

Teraz namocz w zimnej wodzie żelatynę. Budyń waniliowy przygotuj według przepisu na opakowaniu i połącz z żelatyną. Całość schłodź i wymieszaj z ubitą resztą śmietany. Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż waniliowym kremem. Odstaw na godzinę do lodówki.

 

Jeśli chcesz, by krem byłodszy, do ubijanej śmietany dodaj ł cukru pudru.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin