Mazurek złoty.rtf

(7 KB) Pobierz
Mazurek z³oty

Mazurek złoty

 

Składniki:

ciasto:

20 dag masła

20 dag cukru

3-4 jaja

po 10 dag mąki: pszennej i ziemniaczanej

skórka otarta z cytryny

pół łeczki startej gałki muszkatołowej

20 dag dżemu pomarańczowego

lukier:

15 łek cukru

ćwierć szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc.

szczypta szafranu

50 ml spirytusu

do dekoracji:

mandarynki

winogrona

 

Na dwa dni przed przystąpieniem do pieczenia mazurka namocz szafran w spirytusie i odstaw.

 

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a potem wbijaj po jednym jaju i nadal ucieraj. Do masy jajecznej dodaj obie mąki oraz skórkę z cytryny i gał muszkatołową. Ciasto dobrze wyrób i odstaw na godzinę. Upiecz z niego 2 jednakowe placki. Upieczone wyjmij następnie z piekarnika, wystudź, jeden posmaruj dżemem i przykryj drugim.

 

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostawić za sobą "nitkę".

Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a pod koniec dodaj, wciąż ucierając, spirytus zabarwiony szafranem. Lukrem oblej mazurek. Wierzch fantazyjnie ozdób cząstkami mandarynek i winogronami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin