Mazurek z orzechami.rtf

(5 KB) Pobierz
Mazurek z orzechami

Mazurek z orzechami

 

Składniki:

5 jaj

3/4 szklanki cukru

sok i skórka otarta z cytryny

po szklance mielonych orzechów włoskich i laskowych

lukier:

szklanka cukru pudru

3 łki soku z cytryny

białko

 

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem do białci. Dodaj następnie skórkę i sok z cytryny oraz orzechy - całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Ciasto przełóż do formy wyłonej papierem do pieczenia i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym oraz białkiem.

 

Upieczony mazurek polukruj i udekoruj według uznania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin