Mazurek serowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Mazurek serowy

Mazurek serowy

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

20 dag masła

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

po gotowej polewie z ciemnej i białej czekolady

masa:

40 dag sera twarogowego trzykrotnie mielonego

2 jaja

3/4 szklanki cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

sok z 1 cytryny

do dekoracji:

3 łki pokrojonych w paski migdałów

 

Ze wszystkich składników szybko zagnieć kruche ciasto i włóż je na 4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj, przełóż do formy wyłonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

 

Przygotuj masę serową: na początku oddziel żółtka od białek. Teraz utrzyj ser z cukrem, żółtkami, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Z białek ubij sztywną pianę i wymieszaj z serem.

 

Masę serową rozsmaruj na podpieczonym spodzie i piecz mazurek 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Obie polewy przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Upieczony mazurek polej ciemną polewą i udekoruj polewą białą oraz migdałami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin