Wspaniały tort serowy.rtf

(8 KB) Pobierz
Wspania³y tort serowy

Wspaniały tort serowy

 

Składniki:

ciasto:

kostka masła

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

uszcz i bułka tarta do tortownicy

masa:

30 dag waniliowego serka homogenizowanego

pół kostki masła

2 żółtka jaj ugotowanych na twardo

2 łki cukru pudru

pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

pół szklanki rodzynek

lukier:

szklanka cukru pudru

3 łki wody lub wody z sokiem z cytryny

 

Masło posiekaj z mą, dodaj cukier puder oraz żółtka, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki (co najmniej na pół godziny, choć możesz i na kilka dni!). Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkuj na 3 bardzo cienkie krążki, które trzeba kolejno upiec (w piekarniku rozgrzanym do 180°C, w niedej tortownicy) na złoty kolor. Zaraz po upieczeniu każdy z krążw delikatnie zsuń na odpowiedniej wielkości płaski talerz lub okrągłą tekturkę (po przestygnięciu kruche ciasto jest bardzo łamliwe!).

 

A teraz masa: utrzyj (zmiksuj) masło z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj serek i ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej. Na koniec wsyp bakalie.

 

Wyłóż połowę masy serowej na upieczony krążek, po czym bardzo ostrożnie zsuń na nią drugi. Nie martw się, jeśli pęknie - możesz go łatwo zł, a kolejna warstwa masy posły do jego sklejenia. Całość przykryj trzecim krążkiem i polej lukrem, ozdabiając wierzch tortu łuskanymi orzechami, rodzynkami itp.

 

Czas na lukier: dokładnie wymieszaj cukier puder z wodą lub wodą z sokiem z cytryny, tak przygotowanym lukrem polej wierzch tortu.

 

Aby uzyskać większy efekt, tort udekoruj np. łuskanymi orzechami i rodzynkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin