Mazurek złoty
Składniki:
ciasto:
20 dag masła
20 dag cukru
3-4 jaja
po 10 dag mąki: pszennej i ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
20 dag dżemu pomarańczowego
lukier:
15 łyżek cukru
ćwierć szklanki wody
pół łyżeczki octu 6-proc.
szczypta szafranu
50 ml spirytusu
do dekoracji:
mandarynki
winogrona
Na dwa dni przed przystąpieniem do pieczenia mazurka namocz szafran w spirytusie i odstaw.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a potem wbijaj po jednym jaju i nadal ucieraj. Do masy jajecznej dodaj obie mąki oraz skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. Ciasto dobrze wyrób i odstaw na godzinę. Upiecz z niego 2 jednakowe placki. Upieczone wyjmij następnie z piekarnika, wystudź, jeden posmaruj dżemem i przykryj drugim.
Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą "nitkę".
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a pod koniec dodaj, wciąż ucierając, spirytus zabarwiony szafranem. Lukrem oblej mazurek. Wierzch fantazyjnie ozdób cząstkami mandarynek i winogronami.
psotnica23