Zawijaniec z makiem.rtf

(8 KB) Pobierz
Zawijaniec z makiem

Zawijaniec z makiem

 

Składniki:

ciasto:

40 dag mąki pszennej

10 dag cukru

5 dag masła

2 jaja

pół szklanki mleka

3 dag droży

2 łeczki Cukru wanilinowego WINIARY

skórka otarta z cytryny

masa makowa:

30 dag maku

10 dag miodu

15 dag cukru

kilka kropel aromatu migdałowego

lukier:

15 dag cukru

białko

sok z połowy cytryny

do dekoracji:

kilka orzechów włoskich

łka struganej nożem gorzkiej czekolady

 

Droże wymieszaj najpierw z ciepłym mlekiem, a potem jeszcze z łki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajo i żółtko utrzyj z cukrem na kogelmogel. Masło rozpuść. Gdy droże wyrosną, dodaj je do mąki razem z koglem-moglem, rozpuszczonym letnim masłem, skórką z cytryny i cukrem wanilinowym. Wyrób ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia.

 

Teraz sparz mak, odcedź go, trzy razy przekręć przez maszynkę, a potem dokładnie utrzyj z cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i równo posmaruj ma makową. Całość zwiń w ciasny wałek, przełóż do wąskiej natłuszczonej formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do umiarkowanie gorącego piekarnika posmaruj rozbełtanym pozostałym białkiem. Piecz około 45 minut.

 

Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj lukier. Cukier utrzyj z białkiem na jednolitą masę. Pod koniec wlej sok z cytryny. Wyjęte z piekarnika ciasto polej przygotowanym lukrem, udekoruj orzechami i czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin