Ciasteczka z masła orzechowego i kokosu.doc

(70 KB) Pobierz
Ciasteczka z masła orzechowego i kokosu

Ciasteczka z masła orzechowego i kokosu

Składniki na około 25 ciastek:

·         3/4 szklanki (110 g mąki)

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

·         pół łyżeczki cynamonu

·         90 g drobnego cukru

·         pół szklanki (45 g) płatków owsianych

·         1/3 szklanki (30 g) wiórków kokosowych

·         1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

·         1/2 szklanki (125 ml) masła orzechowego typy 'crunchy'

·         1 łyżka golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)

·         2 łyżki wody (dałam kilka łyżek więcej)

Wszystkie składniki wymieszać, dodając tyle wody, by uformować swobodnie kulkę ciasta. Owinąć folią, włożyć na pół godziny do lodówki

.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką, by się nie kleiło. Wycinać ciasteczka (o średnicy około 6 cm). Będzie to ciężkie, ponieważ w cieście są kawałeczki orzechów i wiórki, ale nie niemożliwe do wykonania ;). Kłaść na blaszce w odległości 3 cm.

Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170ºC. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Crunchy peanut butter cookies

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin