Spiralki czekoladowo-waniliowe.doc

(79 KB) Pobierz
Spiralki czekoladowo - waniliowe

Spiralki czekoladowo - waniliowe

Spiralki czekoladowo - waniliowe

Składniki na około 30 ciastek:

·         175 g miękkiego masła

·         70 g cukru pudru

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (lub kilka kropel aromatu waniliowego)

·         230 g mąki

·         2 łyżki Nutelli

·         1 łyżka kakao 

Masło zmiksować, dodać cukier i miksować, aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać nutellę i kakao, wyrobić.

Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy, można podsypywać mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny.

Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC. Przez 2 - 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), jak już skruszeją studzić na kratce.

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin