Linzer cookies.doc

(79 KB) Pobierz
Linzer cookies

Linzer cookies

Linzer cookies

Składniki:

·         170 g masła

·         1 szklanka cukru pudru

·         otarta skórka z jednej cytryny

·         otarta skórka z dwóch pomarańczy

·         1 i 1/4 szklanki mąki (+ mąka do podsypywania - bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei)

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 łyżeczki cynamonu 

·         pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

·         pół łyżeczki soli

·         3 żółtka

·         1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)

Dodatkowo:

·         dżem malinowy do przełożenia

·         cukier puder do oprószenia 

Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki

na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, mocno podsypując mąką, wycinać ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie ciastko o średnicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt. Można je jeszcze włożyć do lodówki na 30 minut.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu przełożyć dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam ciastko górne cukrem pudrem przed przełożeniem).

Smacznego :)

* zagnieciona masa do wykonania ciastek może być trzymana w lodówce do 3 dni lub zamrożona na 1 miesiąc

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin