Kukurydziane kwiatuszki.doc

(165 KB) Pobierz
Kukurydziane kwiatuszki

Kukurydziane kwiatuszki

 


- 60g kaszki kukurydzianej
- 200 ml wody (ewentualnie trochę dolać) lub mleka
- 2 pomidory w oleju lub kilka połówek orzechów włoskich
- 10-15 g sera gorgonzola pokrojonego w małą kostkę
- szczypta soli, pieprzu, zmielonej gałki muszkatołowej i suszonej bazylii

 

             

 

 


Kaszę wymieszałam z połową wody/mleka. Drugą połowę zagotowałam i wlałam kaszę. Przyprawiłam solą, pieprzem, gałką i suszoną bazylią. Gotowałam, ciągle mieszając, aż kasza zaczęła odstawać od ścianek garnka. Przełożyłam masę do płaskiego pojemnika i rozsmarowałam i odstawiłam do wystygnięcia. Z wystudzonej i zestalonej masy wykroiłam foremką kwiatki i kółeczka. Wrzuciłam na rozgrzany teflon, delikatnie maźnięty oliwą, i smażyłam do zrumienienia. Następnie przewróciłam na drugą stronę, na wierzch położyłam ser i pokrojone w paski pomidory lub orzechy i smażyłam pod przykrywką do roztopienia sera.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin