Lody piernikowe z kandyzowanymi pomarańczami.doc

(422 KB) Pobierz
Lody piernikowe z kandyzowanymi pomarańczami:

Lody piernikowe z kandyzowanymi pomarańczami:


lody piernikowe -

300 ml mleka,
100 ml śmietanki kremówki,
30 g pokruszonego piernika,
½ łyżki przyprawy do piernika,
55 g cukru,
4 żółtka,
15 g miodu


           

 

 

 

Mleko zagotować i dodać pokruszony piernik. Zostawić na około godzinę, po czym zmiksować.

Śmietankę zagotować z przyprawą do piernika, po czym dodać mleko piernikowe i dalej podgrzewać. W misce rozbić żółtka z cukrem i miodem. Dodać kilka łyżek gorącego mleka ze śmietanką i wymieszać, po czym wlać masę żółtkową do pozostałego mleka. Całość podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie oblepiać łyżkę (trzeba uważać, aby masa nie zagotowała się). Przecedzić i schłodzić. Zimną masę wlać do maszyny do lodów i zamrażać zgodnie z instrukcją producenta.

 

kandyzowane pomarańcze -


2-3 pomarańcze


syrop –
250 ml wody,
125 g cukru


Pomarańcze pokroić w ćwiartki lub plastry (możecie obrać owoce ze skórki lub nie, jeżeli lubicie skórkę kandyzowaną) i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.

Z wody i cukru zagotować syrop (gotować ok. 10 minut). Gotującym się syropem polać pomarańcze i zostawić odkryte na noc lub kilka godzin, aż plastry będą lepkie w dotyku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin