SERNIK KAWOWY.doc

(480 KB) Pobierz
SERNIK KAWOWY

SERNIK KAWOWY

 

NA SPÓD - BAZĘ CIASTA:
1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych ( mogą być nawet wafelki),
1/3 szklanki roztopionej Kasi .
MASA SEROWA :
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - drobno posiekanej,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
2łyżki likieru kawowego lub wody,
70 dag serka śmietankowego (mascarpone lub innego),
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki mąki (można użyć 1 łyżkę mąki zwykłej i 1 łyżkę ziemniaczanej) ,
1 łyżeczka olejku waniliowego,
3 jajka

 

Wykonanie:

1.     Zemleć herbatniki .
2. Dodać stopioną Kasię - wymieszać.
3. Małą tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym a na to wyłożyć masę z herbatników -równo rozprowadzić (wyrównać).
3. Foremkę , na czas wyrabiania masy serowej włożyć do lodówki.
4.Przygotowanie masy serowej - w garnku na parze rozpuścić czekoladę , 2 łyżki wody i rozpuszczalną kawę.
5. Zdjąć z ognia rozpuszczoną czekoladę , dodać likier (lub wodę) , wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
6. Serek (twaróg) wymieszać z cukrem, mąką , i olejkiem waniliowym.
7. Dodać do gładkiej masy jajka , połączyć składniki.
8. Z masy serowej odlać 2 szklanki , przykryć i odstawić .
9. Do pozostałej masy dodać ostudzoną czekoladę -połączyć.
10 . Wylać powstałą masę(ciemną) na foremkę z herbatnikami - piec tą część 30 minut w temp. 180 stopni.
11. Po tym czasie na ciepłe ciasto wylać odstawioną część białą, serową i wstawić do piekarnika na jeszcze 40 minut (180 stopni).
12. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polać polewą czekoladową .
Żeby sernik był wilgotny stosuję przy pieczeniu TECHNIKĘ GAZETOWĄ ( wyszperany pomysł z netu). Rzeczywiście to się sprawdza . Metoda ta polega na owinięciu formy z zewnątrz przed pieczeniem mokrymi paskami codziennej gazety (czarno- białej) -NIE KOLOROWEJ PRASY!!! Wilgotna gazeta podczas pieczenia oddaje swą wilgoć ciastu, przez co sernik jest delikatniejszy i "odchodzi" sam od blachy

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin