Marmurkowy sernik malinowy
CIASTO:* 240 g mąki * 150 g Kasi* 1 jajko* 80 g cukru* 1 opakowanie cukru waniliowego* szczypta soliMASA SEROWA:* 750 g twarożku śmietankowego (najlepiej z zawartością 40% tłuszczu)* 4 jajka* szczypta soli* 200 g cukru* 1 opakowanie budyniu śmietankowego * 1 opakowanie budyniu malinowego* 300 g mrożonych malinPONADTO:* bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Maliny rozmrozić, najlepiej na dużym sitku, aby odkapały. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie wykleić nim dno i brzegi natłuszczonej tortownicy (26 cm). W kilku miejscach ponakłówać ciasto widelcem i włożyć tortownicę na 30 min. do lodówki.Maliny przetrzeć przez sitko lub zmiksować.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do jajek stopniowo wmiksować twaróg i proszek budyniowy śmietankowy.
Około 1/4 masy serowej przełożyć do innej miski i zmiksować z malinowym musem oraz malinowym proszkiem budyniowym. Do masy serowej białej domieszać mleko. Masy serowe przełożyć na przemian kleksami na ciasto. Przemieszać widelcem.Sernik piec w temp. 175°C (termoobieg 150"C) ok. 60 - 70 min. W połowie pieczenia ciasto należy przykryć papierem pergaminowym, aby od góry zbytnio nie zbrązowiało.Po upieczeniu - jak każdy sernik - nie wyciągać od razu z piekarnika, tylko przy uchylonych drzwiczkach, pozostawić ciasto jeszcze jakieś pół godziny w środku, by nieco ostygło.Najlepiej przygotować ten sernik dzień prędzej, aby postał kilka godzin w lodówce. Schłodzony smakuje dużo lepiej. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kleksami dżemu malinowego.
psotnica23