Sernik truskawkowy (na zimno)(1).doc

(132 KB) Pobierz
Sernik truskawkowy (na zimno)

Sernik truskawkowy (na zimno)

Składniki na spód:

·         150 g digestive w gorzkiej czekoladzie

·         70 g orzechów włoskich 

·         40 g masła

Wszystkie składniki umieścić w foodprocesorze i zmiksować na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciastkową wcisnąć w spód, wyrównać.

Składniki na masę:

·         500 g świeżych truskawek

·         2 łyżki soku z cytryny

·         1 szklanka jogurtu naturalnego

·         1 szklanka śmietany kremówki

·         1/4 szklanki miodu

·         3 łyżki cukru (można dodać więcej lub mniej, wszystko zależy od słodkości truskawek)

·         2,5 łyżki z czubem żelatyny (dałam 2 łyżki, ale sernik bardzo długo tężał - całą noc, może dzięki temu był też bardziej delikatny)

·         1/4 - 1/3 szklanki wody

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód ciastkowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Ważna uwaga: jeśli wszystkie składniki będą prosto z lodówki sernik szybciej stężeje.

Smacznego :)

sernik truskawkowy

sernik truskawkowy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin