Składniki na spód:
· 1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive
· 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
· 2/3 szklanki golden syrupu
· 1/3 szklanki roztopionego masła
· 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
· 2 jaja
· 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
· 750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku 'President')
· 1 szklanka brązowego cukru
· 2 łyżki mąki
· 4 jajka
· 2/3 szklanki kremówki
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.
Smacznego :)
psotnica23