Zielona papryka faszerowanaPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.12 duzych, zielonych papryk jednakowej wielkosci,Nadzienie:600 g mielonej wieprzowiny,100 g ryzu,200 ml wody,1 cebula,2 lyzki smalcu,1/2 peczka zielonej pietruszki,1,5 jajka,czosnek, sol, pieprz.Sos pomidorowy:1,5 kg pomidorow lub 350 g koncentratu pomidorowego,1 cebula.1 marchewka,1 maly seler z nacia,6 lyzek smalcu,3 lyzki maki,sol, pieprz.1. Papryki umyc, odciac wierzchy, usunac gniazda nasienne. Jarzyny umyc, drobnoposiekac.2. Przygotowac sos: w duzym garnku rozgrzac smalec, wrzucic posiekana cebule,marchewke i seler. Posypac maka i podsmazyc na jasno brazowy kolor. Dodacpomidory, troche wody i przyprawy. Gdy pomidory sie rozgotuja, przetrzec sosprzez sito i dusic ponownie na malym ogniu ok. 30 min. (Sos powinien bycgesty i slodki.)3. Przygotowac nadzienie: podsmazyc ryz na 1 lyzce smalcu, zalac wrzatkiem,osolic i gotowac 10 min. Na pozostalym smalcu zrumienic posiekana cebule,zielona pietruszke i czosnek. Ostudzic. Dodac jajko, mielone mieso, podgotowany ryz, sol i przyprawy. Nadzienie dobrze wymieszac, napelnic nim papryki.W duzym garnku ulozyc faszerowane w jednej warstwie i zalac sosem. Gotowacna malym ogniu pod przykryciem. Nie mieszac, ale od czasu do czasu wstrzasnac garnkiem.4. Podawac z gotowanymi kartoflami posypanymi zielona pietruszka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 62.
psotnica23