Pieróg z kapustąSkładniki:Ciasto -2 szklanki mąki,25 dkg margaryny,jajo,pół szklanki śmietany,kminek, sól.Farsz -50 dkg kiszonej kapusty,kilka suszonych grzybów,cebula, łyżka oleju, papryka.Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, śmietaną i szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki.Starannie umyte grzyby namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę posiekać, poddusićna oleju 15 minut, dodać posiekane grzyby, doprawić, krótko przesmażyć razem z posiekaną cebulą.Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować dwa prostokąty, długości blachy do pieczenia i szerokości15-20 cm. Na środek każdego nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto. Ułożyć na blaszespojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym białkiem, posypać kminkiem i wstawić do gorącego piekarnika na 20-25 minut.
MM
psotnica23