Dynia zapiekana z pomidorami i miesemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 kg dyni,300 g pomidorow,250 g mielonej wieprzowiny,1 cebula,2 lyzki masla,100 ml smietany 18%,60 g startego zoltego sera,sol.1. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skory, pokroic w kawalki, usunac pestki.2. Cebule posiekac, podsmazyc na 1 lyzce masla. Dodac pomidory, posolic, wlacsmietane, dusic, by powstal gesty sos.3. Mieso podsmazyc na pozostalej lyzce masla, wymieszac z pomidorami.4. Dynie oczyscic, pokroic w kostke, krotko obgotowac, osaczyc na sicie. Ulozycw naczyniu do zapiekania, zalac sosem z pomidorow i miesa. Posypac serem,wstawic do ogrzanego piekarnika, zapiekac 30 min w temp. 180żC.- W ten sposob mozna przyrzadzic kabaczki i cukinie.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 46.
psotnica23