Smazone jarzyny po chinskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.200 g zielonej fasolki szparagowej,200 g kielkow sojowych,200 g pedow bambusa (moze byc z puszki),1 maly kalafior,1 marchewka,1 czerwona papryka,8 czarnych grzybow chinskich (lub prawdziwkow),4 lyzki oleju arachidowego,1 lyzeczka mielonego imbiru,4 lyzki sosu sojowego,1 lyzka maki kartoflanej,6 lyzek zimnej wody,4 lyzki wytrawnego sherry lub bialego wina,1 lyzka cukru lub miodu,1 lyzeczka oleju sezamowego.1. Grzyby umyc, zalac ciepla woda, odstawic na 30 min. Nozki grzybow odciac iodrzucic, kapelusze pokroic w paski.2. Jarzyny umyc. Kalafior podzielic na rozyczki. Marchewke obrac, pokroic wslupki wielkosci zapalki, podobnie pokroic bambus. Odciac konce straczkowfasolki i przeciac na pol. Z papryki usunac nasiona, pokroic w paski. Kielkioplukac, osaczyc z wody.3. Make wymieszac z woda i cukrem lub miodem. Dodac sos sojowy i sherry. Odstawic.4. W woku lub na duzej, glebokiej patelni rozgrzac 2 lyzki oleju. Wlozyc grzybyi pedy bambusa, smazyc 2 min, przelozyc do miseczki. Do woku wlac pozostale2 lyzki oleju, wsypac imbir, smazyc 1 min. Wlozyc marchewke, kalafior, fasolke i papryke. Smazyc 3 min. Ponownie wlozyc grzyby z bbambusem. Wlacprzygotowana make z woda i sosem sojowym, dodac kielki. Smazyc jeszcze 3-4min, az sos wyparuje. Skropic olejem sezamowym i od razu podawac z makaronemlub ryzem.- Do jarzyn po chinsku mozna dodac smazone tofu: 250 g tofu pokroic w paski,zalac 3 lyzkami sosu sojowego, odstawic na 15 min. Smazyc na goracym oleju2-3 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 40.
psotnica23