Fasolka szparagowa z pomidorami75 dag fasolki szparagowej,2 cebule (15 dag),sól,1 papryka,2 łyżki oleju,2 pomidory (25 dag),1/2 łyżeczki bazylii,10 dag żółtego sera,1 łyżka tłuszczu do naczyniaFasolkę opłukać, odkroić końce, obrać z włókien, ugotować w osolonej wrzącej wodzie, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w kostkę i poddusić na oleju nie rumieniąc, dodać sparzone wrzącą wodą i obrane ze skórki pomidory, dusić razem 5 min. Dodać fasolkę i bazylie, posolić, wymieszać. Włożyć do wysmarowanego tłuszczem głębokiego naczynia, na wierzchu ułożyć plastry sera pokrojonego w kwadraty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem ok. 20 min.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
psotnica23